Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

Hidraulikus vs. V-fék: Melyik fék való nekem?

Hidraulikus vs. V-fék: Melyik fék való nekem?

Kerékpárvásárlás előtt szinte mindig felmerül a kérdés, hogy milyen féket érdemes választani. Erre nincs egyértelmű jó válasz, hiszen attól függ, hogy milyen célra szeretnénk használni az új biciklit, mennyit áldozunk rá, és milyen szervizigény vállalható számunkra.

2024.06.20 15:55

Kerékpárvásárlás előtt szinte mindig felmerül a kérdés, hogy milyen féket érdemes választani. Erre nincs egyértelmű jó válasz, hiszen attól függ, hogy milyen célra szeretnénk használni az új biciklit, mennyit áldozunk rá, és milyen szervizigény vállalható számunkra.

A fékek óriási fejlődésen mentek át az évtizedek során, egy mai középkategóriás rendszer messze felülmúlja a 10 évvel korábbi csúcskategóriás típusokat. Éppen ezért, egyre kevésbé kell aggódnunk amiatt, hogy biztonságos-e a fékezés, hiszen a modern fékek már nem csupán erősek, de könnyen uralhatók is.

Cikkünkben ahhoz nyújtunk segítséget, hogy megtudd, mi a különbség a V-fék és a tárcsafékek között, valamint, hogy melyik kerékpár fék való neked.

A BELO BIKE biatorbágyi üzletében pedig személyre szabott tanácsokat is kaphatsz a fékekkel kapcsolatban, és ki is próbálhatod az egyes modelleket.

Megnézem a kerékpárokat

 

Mi az a V-fék?

Jelenleg a V-fék a legismertebb és legelterjedtebb abroncsfék-típus a piacon, amely villára rögzített forgáspontú, lineárisan húzó fék. Az 1990-es évek közepén kezdte meg hódító útját, a mai napig használják hegyi, városi, trekking és gyerek kerékpárokon.

v-fek

Működési elvét tekintve az egymással szemben álló függőleges féktest-karokat a bowden fékkarhúzással egymás felé mozgatja, ezáltal azok a kerékpár felnit közrefogják, a kerékpár fékbetéteket pedig a fékfelületre préselik.

A V-fék jellemzője a széles gumi villa távolság. A bowden egy íves pipacső segítségével vízszintesen (lineárisan) húzza össze a féktesteket (a bicikli fékpofáit tartó hosszúkás karokat), ezzel érve el a fékpofák összeszorítását.

Elődjéhez, a canti fékhez képest hosszabbak a féktestek, így a bicikli fék bowden nagyobb erőkar mellett húzza a fékpofákat, ugyanakkor hosszabb bowdenhúzás kell ugyanakkora mértékű fékpofa elmozduláshoz.

 

Összességében elmondható, hogy mindez nagyobb fékhatást és könnyedebb karmozgást eredményezett, amit jó minőségű bowdenekkel és bowdenházakkal még tovább lehet fokozni.

Előnyei, hátrányai

A V-fék nagy előnyei közé sorolható a praktikum és a könnyű javíthatóság. Hátránya, hogy a fékezőfelület a bicikli felnije, ami a használat során folyamatosan kopik, illetve esőben a vizessé váló felület miatt jelentősen gyengül a fékteljesítmény.

Mikor válaszd a V-féket?

Ha nem szeretnél nagy szervizigényű féket

A V-fék egyszerű felépítésének köszönhetően szerelése és javítása problémamentesen megoldható, így inkább ezt érdemes választanod, ha nem szeretnél olajcserével vagy légtelenítéssel bajlódni. Egy bowdenes fék szinte bármilyen körülmények között cserélhető, ebből a szempontból mindenképpen jobb választás, mint egy zárt rendszerű olajos vezeték. 

Ha hobbiszinten, elsősorban száraz időben, túrázásra használod a biciklid

Túrázáshoz teljes mértékben alkalmas a V-fék, azonban terepen vagy versenykörülmények között sokkal inkább ajánlott a tárcsafék. Ugyanez igaz esős időre, amikor is a V-fékbe könnyen beleragadó sár jelentősen csökkenti a fékerőt, ezzel balesetveszélyessé téve a biciklizést.

Ha költséghatékony megoldást keresel

Egy V-fék szett jóval kisebb kezdeti beruházást igényel, mint a tárcsafék, így, amennyiben költséghatékonyan szeretnél biciklit vásárolni, ezt a felszereltséget érdemes előnyben részesítened.

Mi az a tárcsafék?

A tárcsafékek egyre növekvő népszerűsége révén lassanként kiszorítják az abroncsfékeket a piacról. Legnagyobb előnyük, hogy a kerékpár felni helyett a kerékagynál fejtik ki hatásukat, ennek köszönhetően nem koptatják a felnit, valamint nagyobb rugalmasságot biztosítanak különböző kerékméretek és szélesebb abroncsok használatában.

 

Szintén az előnyeik közé sorolható, hogy nagyobb fékerőt biztosítanak, ami különösen fontos meredek lejtőkön vagy nagy sebességnél, valamint az időjárási viszontagságoknak is remekül ellenállnak, ugyanis kevésbé érzékenyek a vízre vagy a sárra, így megbízhatóbb a fékteljesítményük.

 

A tárcsafék működése alapján két csoportra osztható, vannak mechanikus (bowdennel működő), valamint hidraulikus tárcsafékek (zárt olajjal működő rendszer).

Mechanikus tárcsafék 

A mechanikus tárcsafékek fékkarokkal működnek, amelyek egy bowdenkábelen keresztül közvetítik a fékerőt a féknyeregre, amely összenyomja a fékbetéteket a féktárcsán. Jó választás lehet azoknak, akik egyszerűbb és olcsóbb rendszert keresnek, amely nem igényel speciális eszközöket vagy szakértelmet, és nem szeretnének tárcsafék légtelenítéssel bajlódni.

Hidraulikus tárcsafék

 

Ez jelenleg a legmodernebb fékmegoldás kerékpárok számára. Terepkerékpárok számára elengedhetetlen, országútisok is kezdenek rá átállni. Működése precíz, és típustól függően nyomáspont és kartávolság állítással jól személyre szabható. 

 

A hidraulikus tárcsafékek fékfolyadékot használnak a fékerő közvetítésére. A fékkar nyomásának hatására a folyadék áramlik a fékvezetékben, ezáltal a féknyeregben lévő dugattyúk a fékbetéteket a féktárcsához nyomják.

Hidraulikus tárcsafék előnyei, hátrányai

A hidraulikus rendszerek általában erősebb és megbízhatóbb fékerőt biztosítanak, emellett finomabban szabályozható, ami precízebb fékezést tesz lehetővé. A hidraulikus fékkar rendszerint egy ujjal működtethető, és fél óra lejtőzés után sem görcsöl be a kézfej, így sokkal kényelmesebb megoldást jelent, mint más típusú fékek. 

 

A jobb hőelvezető képesség révén kevésbé hajlamos a „ciripelésre”, valamint a túlmelegedés esetén fellépő fékhatás-csökkenés is mérsékeltebb.

Bár a hidraulikus rendszerek karbantartása bonyolultabb, mivel speciális szakértelmet igényel, ugyanakkor kevesebbszer van rá szükség, mint a mechanikus rendszerek esetén. 

Mikor válaszd a hidraulikus féket?

Azok számára ajánlott, akik erősebb fékerőt és jobb teljesítményt szeretnének, különösen nehezebb terepen vagy versenyeken.

Precíz működésének köszönhetően a hidraulikus fék a legjobb választás terep- és országúti kerékpárok számára, emellett típustól függően a nyomáspont és a kartávolság állításával jól személyre szabható.

 

A bicikli tárcsafék szett kezdeti költsége magasabb lehet ugyan, azonban egy rendkívül modern, prémium megoldást kapunk cserébe.

További fontos szempontok a fék kiválasztásához

1. Kerékpározási stílus

  • Országúti kerékpározás: Könnyebb és kompakt fékek, úgymint a patkófékek vagy a hidraulikus tárcsafékek ajánlottak.
  • Hegyi kerékpározás: Erős fékerő és megbízhatóság szükséges, így a hidraulikus tárcsafékek a legjobbak.
  • Városi kerékpározás: Fontos a könnyű karbantartás és a megbízhatóság, így a mechanikus vagy hidraulikus tárcsafékek, illetve V-fékek lehetnek megfelelőek.

2. Kerékpár és felszerelés kompatibilitása

  • Fontos előzetesen ellenőrizni, hogy a kerékpár váz és villa kompatibilis-e a kiválasztott fékrendszerrel, hogy ne a kerékpár fék beállításnál derüljön ki, ha nem megfelelő típust választottunk. (Pl. néhány váz és villa csak tárcsafékekhez vagy csak felnifékekhez van kialakítva.)

3. Súly

  • Országúti kerékpárok: Könnyebb fékrendszerek, mint a patkófékek vagy könnyű tárcsafékek előnyösebbek lehetnek.
  • Hegyi kerékpárok: A súly kevésbé kritikus, de a teljesítmény és megbízhatóság fontosabb, ezért hidraulikus tárcsafék ajánlott.

4. Fékrendszer súrlódási felülete

  • Féktárcsa anyaga: Acél vagy kompozit anyagok közül választhatunk, az acél tartósabb, míg a kompozit könnyebb és jobb hőelvezetést kínál.

5. Esztétika és személyes preferencia

  • Ezt a szempontot is érdemes megvizsgálni, amennyiben a fékrendszer megjelenése, érzete fontos számunkra.

Ha nem vagy biztos a választásban, feltétlenül kérd szakember tanácsát, hogy a kerékpározás biztonságos és kellemes élmény legyen!

BELO BIKE: Prémium kerékpárok Biatorbágyon és a webáruházban

Gyere, és nézz szét nálunk! 

Biatorbágyi üzletünkben többféle típusú kerékpár közül választhatsz, legyen az mountainbike, gravel, e-bike, városi vagy trekking kerékpár. Gyerekek és idősebbek számára is segítünk kiválasztani az ideális kerékpárt! Továbbá elektromos kerékpárok széles választéka érhető el nálunk, női és férfi modellek közül egyaránt tudsz válogatni.

 

Miért érdemes benézned hozzánk?

  • Fordulj bátran kollégáinkhoz, akik hasznos tanácsokkal látnak el, akár az első, akár a sokadik kerékpárodat szeretnéd megvásárolni. 
  • Sőt, ki is próbálhatod, hogy melyik típussal a legkényelmesebb a biciklizés! 
  • Vásárlást követően mindent beállítunk a méreteidre a kiválasztott modellen, és már indulhatsz is az első kilométerekre!
  • Szükség esetén szervizelési problémákkal is fordulhatsz hozzánk.

 

A BELO BIKE webshopban már el is kezdheted a nézelődést kerékpárjaink között!

Irány a webshop

 

Kerékpár fék karbantartása: a legfontosabb tudnivalók, tanácsok

A fékek rendszeres karbantartásával hosszabbítható az élettartamuk, és ez garantálja a biztonságos közlekedést, ezért nem hanyagolható el.

A legfontosabb a fékbetétek és féktárcsák állapotának rendszeres ellenőrzése, és szükség esetén cseréje. Emellett tisztán kell tartani a féktárcsákat, fékbetéteket és felnifékeknél a felnit is. 

Mechanikus fékek esetén ellenőrizd és cseréld a bowdeneket, valamint kenj meg minden mozgó alkatrészt! Hidraulikus fékek karbantartásával érdemes szakemberhez fordulni, hogy megtörténjen a fékfolyadék szintjének ellenőrzése és a megadott intervallumonkénti cseréje, valamint szükség esetén a rendszer légtelenítése. 

 

Minden karbantartás után érdemes próbaüzemet végezni a fékek megfelelő működésének ellenőrzése érdekében. 

A kerékpár szerviz kapcsán bátran fordulj hozzánk!

Összegzés

A V-fékek nagy előnye a praktikum és a könnyű javíthatóság, így amennyiben alkalomszerűen, rövidebb távokra használjuk a kerékpárt, jó választás lehet. A mechanikus tárcsafékek azok számára ajánlottak, akik egyszerűbb és olcsóbb rendszert keresnek, míg a hidraulikus tárcsafék azoknak remek választás, akik erősebb fékerőt és jobb teljesítményt szeretnének, különösen nehezebb terepen vagy versenyeken