Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Hogyan tartsd karban kerékpárod?

2022.08.15 11:03
Hogyan tartsd karban kerékpárod?

Megfelelő odafigyeléssel kerékpárunk élettartama növelhető! Vigyázzunk rá!

A kerékpárt egy évben egyszer ajánlatos elvinni szakemberhez, átnézetni, és a kopott alkatrészeket cseréltetni. Vannak azonban olyan műveletek, amelyek nem feltétlenül igényelnek szakértelmet, otthon is könnyen elvégezhetők.

Az egyik legfontosabb, hogy gyakori használat mellett két hetente egyszer, illetve hosszabb utazást megelőzően ellenőrizzük a gumi nyomását (akár benzinkutakon), ha kell, pumpáljunk bele. A kerék maximális nyomásértéke (hideg abroncs esetén) fel van tüntetve a gumiabroncson, ezt az értéket nem érdemes túllépni.

A kerékpár lemosása, bár bagatell dolognak tűnhet, de bizony ezen a lépésen sok minden múlik. Ez a legegyszerűbben kivitelezhető művelet otthon. Nem kell más hozzá, csak tisztítószer, lehet az autósampon, rongy, fogkefe, és természetesen víz. Tiszta vízzel kezdjük, hogy a lerakódott koszt fellazítsuk, aztán egy vegyszeres áttörléssel folytassuk. Azokon az apró helyeken, ahova a rongy nem fér be vagy precízebb tisztításra van szükség, ott fogkefével próbáljuk meg eltávolítani a szennyeződéseket. A bicikli mosását zárjuk aztán egy vizes öblítéssel, és a szárazra törlést se felejtsük el. Mielőtt hosszabb időre eltesszük a biciklit, célszerű egy mosást elvégezni! (Magasnyomású mosóval nagyon óvatosan kell átmenni a kerékpáron, mert a kenőanyagot kinyomhatja a víz a csapágyakból, és a teleszkópnak sem feltétlenül tesz jót.)

Fontos, hogy mosás után a lánc, és a fogaskerekek olajozására fordítsunk időt, és használjunk kerékpárokhoz fejlesztett kenőanyagot. A lánc bőséges olajozása után egy ronggyal távolítsuk el a felesleget, töröljük szárazra. A csapágyakat is nézzük át, zsírozzuk. Ha szorul, vagy éppen lötyög, az természetesen nem jó jel. Megfelelő szerszámmal húzhatunk rajta mi is, de a precíz beállítás szakértelmet igényel.

Nézzük át a gumikat és a kerekeket is! A gumi mintázata mennyire kopott? Vannak e felületi sérülések? A kopott külsők tapadása nem kellően erős, így célszerű lehet lecserélni/lecseréltetni őket. A kerékben van-e nyolcas? A küllők feszesek-e? Utóbbi két problémát szervízben fogják orvosolni centírozással! Ha lapos a kerék, előfordulhat, hogy defektet kapott, ezt otthon ideiglenesen defektjavító készlet segítségével korrigálhatjuk.

A fékek beállítása sem könnyű! Ha nem nyújt kellő fékerőt, akkor balesetveszélyes. Amennyiben zajt hallunk fékezés közben, valószínűleg szennyezett a tárcsa és a fékpofa. Ha ezek tisztítása nem sikerül, akkor előfordulhat, hogy cserélni kell a féket/fékeket. Bízd szakemberre, ha nem vagy jártas a szerelésében!

Ellenőrizzük a bowdenek állapotát is! Érdemes őket bizonyos időközönként cserélni, ne várjuk meg míg váltásproblémák jönnek elő. Akkor működnek jól, ha tiszták, és a bowdenházban finoman futnak. A bowden végek szálasodását könnyen kezelhetjük, vágjuk vissza, és tegyünk rá új bowdenkupakokat! A rozsdás, megtört, szakadt bowdeneket pedig minden esetben cserélni kell!

A váltókról se feledkezzünk meg! Bár nem sok minden romolhat el rajtuk, de kophatnak, ezért a forgáspontjait időnként olajozzuk be! Ha túl kopottnak ítéljük, és a fogak nem tudják követni a láncszemeket, akkor cseréljük le. A váltó pontosságát a lánc olajozása is befolyásolhatja!
Ha ezekre az alap dolgokra odafigyelünk, tisztán tartjuk a kerékpárt, olajozzuk a mozgó alkatrészeket, és kellő időt fordítunk rá, úgy fog kinézni a bicajunk, mintha most toltuk volna ki a boltból!

Néhány szerszám, amire szükséged lehet a biciklid karbantartásához otthon:

-Multi szerszámkészlet: csavarhúzó, imbuszkulcs

-Villáskulcs: 13, 14, 15, 17-es

-Gumileszedő szerszám (2 darab)

-Defektjavító készlet

-Lánctisztító készlet

-Pumpa, ami kompatibilis a belső szelepével

-Pótbelső gumi

Amennyiben kedvenc kerékpárod átnézését, karbantartását másra bíznád, látogass el üzletünkbe, és szervizes kollégánk örömmel áll rendelkezésedre!