Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Karbon vagy alumínium kerékpár? Így válassz közülük

2024.01.15 14:36
Karbon vagy alumínium kerékpár? Így válassz közülük

Mikor éri meg egy carbon vázas kerékpár? Cikkünkből megtudhatod, hogy egy karbon vagy alumínium vázas kerékpár tudja kielégíteni a te igényeidet. Ahhoz is kaphatsz támpontot, hogy mennyibe kerül egy igazán profi karbon vázas kerékpár és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlásnál.

Karbon vagy alumínium kerékpár? Így válassz közülük

Mikor éri meg egy carbon vázas kerékpár? Cikkünkből megtudhatod, hogy egy karbon vagy alumínium vázas kerékpár tudja kielégíteni a te igényeidet. Ahhoz is kaphatsz támpontot, hogy mennyibe kerül egy igazán profi karbon vázas kerékpár és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlásnál.

Ha sokat bringázol hegyi ösvényeken és göröngyös utakon, akkor érdemes kipróbálnod a C PRO kerékpárokat. A Capriolo prémium termékcsaládja extra rezgéscsillapítással és megbízható fékrendszerrel biztonságos élménnyé teszi ezeket az utakat. Jelenleg kizárólag a BELO BIKE webáruházában és üzletében kaphatók ezek a carbon vázas kerékpárok.

 

TUDJ MEG TÖBBET

 

Mi az a carbon kerékpár?

A carbon kerékpár, más néven karbonvázas vagy szénszálas kerékpár, az egyik legnépszerűbb választás a profi kerékpárosok körében. A karbonvázas kerékpárok könnyűek, rugalmasak és elnyelik a rezgések nagy részét.

A carbon kerékpár előnyei közé tartozik, hogy a karbonváz jól csillapítja az ütéseket, így a versenyzés mellett ideális hegyi ösvényeken és más durva felületeken való gyakori használatra is. Természetesen a carbon kerékpárok is felszerelhetők teleszkóppal, amely tovább segíti a rezgések csillapítását.

Hogyan készül a szénszálas kerékpár váz?

A vázat fonott lemezekre hasonlító szénszálas rétegekből építik fel, amelyeket epoxigyanta vesz körbe. A váz rétegeit kézzel rakják össze, majd egy fémformába helyezik, és addig melegítik őket nyomás alatt, míg össze nem olvadnak. Ezután következik a csiszolás.

A rétegek megfelelő szögben való elhelyezésével a karbonváz jól alakítható: ahol kell rugalmassá, ahol kell merevvé tehető. Mindeközben a könnyű súly és az aerodinamikai hatékonyság megfelelő aránya megmarad. Leggyakoribb kialakítás a karbon országúti váz és a karbon mtb váz. 

A vázon kívül a szénszálas anyagot más kerékpár alkatrészek, például a nyeregcső, a kormány és a kerekek készítéséhez is használják.

Carbon vázas kerékpár előnyei

A már említett előnyök mellett a karbonvázas bicikli az egyik legkönnyebb kerékpár típus, ami kényelmesebb és hatékonyabb bringázást tesz lehetővé. Az alapanyag könnyű formálhatósága biztosítja a kényelmes női és férfi carbon kerékpárok kialakítását egyaránt. 

  

Kiváló menetkomfortot garantálnak, így gyorsabban tekerhetsz a kényelem feláldozása nélkül, aminek áldásos hatása főként a hegyi útvonalakon érzékelhető.

A karbon kerékpárok ellenállóak a korrózióval szemben, így a zord időjárási körülményektől sem kell tartani. 

Karbonvázas kerékpár hátrányai

A szénszálas kerékpár hátránya, hogy a karbonvázak hajlamosak a kopásra és sérülésekre, melyeket balesetek vagy pontszerű ütközések okozhatnak.

Az ütközések a vázcsövek belsejében szabad szemmel nem látható károsodásokat okozhatnak, melyek akár a váz töréséhez is vezethetnek. Ezért minden baleset vagy ütközés után ajánlott a kerékpárt szervizbe vinni, ahol speciális berendezésekkel fel tudják mérni a belső sérüléseket. Egy sérült karbonváz nehezen javítható, és előfordulhat, hogy az egész vázat ki kell cserélni, mivel az alkatrészek viszonylag nehezen beszerezhetők.

Fontos megjegyezni, hogy egy olcsóbb szénszálas típus nem fogja ugyanazt a rugalmasságot és könnyedséget nyújtani, és a nagyobb rezgéseket sem nyeli el olyan hatékonysággal.

A karbonszálas C PRO kerékpárok mellett szól a Capriolo márkára jellemző precíz formatervezésen kívül, hogy a vázra exkluzív 5 éves jótállás vonatkozik.

Alumínium vázas kerékpár: mi az és mikor válaszd?

Az alumínium a kerékpárok gyártása során használt leggyakoribb vázanyag. Sokféle ötvözetét használják, a leggyakoribb a 6061-es és 7005-ös alumínium. Az aluvázak elérhető árúak és nagy belőlük a választék, a belépő kerékpároktól a versenykategóriáig.

Az alumínium vázak merevek, ezért az ilyen kerékpárok előnye, hogy nem vész el a tekerési energia egy része a váz rugalmassága miatt. 

Ezek a kerékpárok általában könnyebbek, mint az acélvázasak, de nehezebbek, mint a karbonvázasak. Könnyebben javíthatók, ugyanis lehetséges az alkatrészek becsavarása meglévő menetekbe, míg a carbon vázas kerékpárok esetében csapágyakkal kell kiegészíteni a vázat, vagy fémbetétet kell használni, ami növeli a kerékpár súlyát.

Alumínium kerékpár hátrányai

Kevésbé rugalmasak az acél és carbonszálas kerékpároknál, ezért göröngyös utakon kényelmetlenebb lehet a tekerés, hiszen a váz nem nyeli el az út hibáit. Nem megfelelő használat esetén az anyag könnyen törik vagy reped.

Rozsdaállóbbak az acél kerékpároknál, de a carbon vázasaknál kevésbé. 

Mi a helyzet az acél vázzal?

Korábban a legelterjedtebb kerékpár váz alapanyag az acél volt, ám ezt mostanra többnyire csak olcsó tömegkerékpárok gyártásánál használják, vagy ahol nem számít a nehéz súly. Például túrakerékpárok esetén.

Hátránya a súly mellett, hogy rugalmassága miatt rosszabb a hajtáshatékonysága, mint az alumíniumnak, valamint rozsdásodásra hajlamos.

Szempontok a carbon kerékpár váz kiválasztásakor

A váz anyagának kiválasztása elsősorban a pénztárcádtól, ezen kívül a kerékpározási stílustól, intenzitástól és gyakoriságtól függ. Ha egy könnyű kerékpárt szeretnél, amely jól manőverezhető, gyorsan és könnyedén tudsz vele haladni, akkor a karbonvázas kerékpár lesz a legjobb választás. Főként, ha profi országúti vagy MTB kerékpározásban gondolkodsz. 

Nem mindegy azonban, milyen minőségű carbon vázat választasz. Az alábbi tényezőket vedd figyelembe a választáskor:

Megbízható gyártó

A legnépszerűbb gyártók (Giant, Gepida, Scott, Trek) mellett a C PRO márka is becsatlakozott a carbon kerékpárok prémium piacára. Ezek a kerékpárok hosszú évek mérnöki munkájának eredményeképpen kiváló formatervezéssel és profi vázgeometriával rendelkeznek. 

Könnyed súly

Érdemes ellenőrizni a kerékpár súlyát, a 12-15 kg közötti könnyedség arra utalhat, hogy a carbon kerékpárok jó minőségűek, de akár már 8 kg-tól találsz profi carbon kerékpárt.

1x12-es hajtásrendszer

Az első váltó nélküli karbon vázak eleinte csak a versenyzéshez használt MTB kerékpárok esetében jelentek meg. A Shimano váltók 1X12 hajtásrendszerrel ma már a hobbi kerékpárosok számára is elérhetők.

Az első váltó nélküli carbon kerékpárok jobb menettulajdonságokat és fokozott hajtáshatékonyságot eredményezhetnek. Könnyebb és kényelmesebb a kerékpár kezelése, hiszen nincs első váltó, ami gyűjtené a sarat, és kevesebb az alkatrész, ami elromolhat.

Minőségi fékek

Mivel a carbon kerékpárokat sokan göröngyös, lejtős terepeken használják, így kiemelten fontos a magabiztos és biztonságos a megállás. A carbon kerékpárokat jellemzően hidraulikus tárcsafékrendszerrel szerelik fel. 

Ha azonban főként hétvégi kerékpározáshoz vagy munkába járáshoz keresel stabil bringát, amelyen akár nehezebb tárgyakat (túratáska, gyermekülés, stb.) is gyakran szállíthatsz, akkor nézz szét minőségi alumíniumvázas Capriolo városi kerékpárjaink vagy a túra kerékpárok között.

Mennyibe kerül a carbon kerékpár?

A karbon kerékpárok árai nagyon megoszlanak az áruházi, silányabb minőségű kerékpárok és a csúcskategóriás, hatszámjegyű összegű, megbízható márkájú bringák között. 

Általánosságban elmondható, hogy ha már carbon kerékpár, akkor nem érdemes a csúcskategória alá lőni. A magas minőségnek meg kell fizetni az árát. Különösen, ha versenyzőként prémium karbon kerékpárra van szükséged. Az igazán csúcsminőségű kerékpárok 500 000 Ft felett kezdődnek, de nem ritkák az 1 millió Ft feletti modellek sem.

A karbon kerékpár alkatrészek valamivel nehezebben és drágábban beszerezhetők, ezt is vedd figyelembe, amikor az árakkal kalkulálsz.

Mivel a carbon kerékpárokon egy-egy nagyobb ütés szabad szemmel nem látható sérüléseket is okozhat, használt carbon kerékpár vásárlását nem ajánljuk. Kizárólag akkor, ha nagyon megbízható a tulajdonos, és szakember is körültekintően átvizsgálta a kerékpárt. 

Ha érdeklődsz a carbon vázas kerékpárok iránt, itt olvashatsz egy karbon kerékpár tesztet a Flowcycle független csapatától!

Carbon kerékpár védelme és karbantartása

A karbon váz élettartama a gyártó elismertsége mellett a használat gyakoriságán is alapszik. Sajnos a carbon kerékpárok rendkívül érzékenyek a sérülésekre, éppen ezért nagyobb zakózások után érdemes átvizsgáltatni szakértőkkel a váz belső szerkezetét. 

 

A felületi sérülések elkerülése érdekében ajánlott fémvédőket elhelyezni a kerékpár érzékeny részein. 

 

A BELO BIKE biatorbágyi szervizében minden szükséges eszköz rendelkezésre áll a karbon váz javításához, és raktárkészlettel rendelkezünk a leggyakoribb alkatrészekből. Ha pedig az egész vázat cserélni kell, kiváló formatervezésű C PRO carbon vázakkal szolgálhatunk. 

BELO BIKE: C PRO, a minőségi karbonvázas kerékpár 

Ha már régóta gondolkozol egy carbon vázas kerékpáron, és fontos neked, hogy a gyártó a minőségre garanciát is vállaljon, akkor érdemes lehet kipróbálnod C PRO karbon kerékpárjainkat. A C PRO kerékpárjaink vázára 5 év gyártói jótállás vonatkozik. Üzletünkben nyugodtan kipróbálhatod, miben  miben másabb, mint egy aluvázas kerékpár.

 

A C PRO egy teljesen új termékcsalád, amit a több mint 25 éve fennálló Capriolo fejlesztett ki precíz formatervezéssel. A cikk írásakor a C PRO kerékpárok kizárólag nálunk szerezhetők be: biatorbágyi üzletünkben vagy kerékpár webáruházunkban. 

Miért válaszd a C PRO kerékpárokat?

  • Könnyű carbon váz (akár már 8 kg-tól)
  • Egyszerű és pontos váltás a legdurvább emelkedőn is (Shimano 1x12-es hajtásrendszer)
  • Minden carbon vázas mountainbikeunk erős TEKTRO fékrendszerrel, első teleszkóppal felszerelt.
  • A Selle Royal nyergek gondoskodnak róla, hogy végig kényelmesen tudj ülni a kerékpáron.

 

C PRO KERÉKPÁROK

 

Látogass el a Bia Korzó 1. emeletén található üzletünkbe, ahol a méretedre állítjuk a carbon vázas kerékpárt és tanácsokkal látunk el a használatot és a karbantartást illetően!