Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Elektromos kerékpár útmutató: típusok, előnyei, melyiket válaszd?

2023.04.12 21:05
Elektromos kerékpár útmutató: típusok, előnyei, melyiket válaszd?

Az elektromos kerékpár vagy más néven pedelec kerékpár Magyarországon is egyre népszerűbb. Nem csak könnyebb velük tekerni, és gyorsabban el lehet jutni az úticélhoz, de olyanokat is visszacsábít a nyeregbe, akik azelőtt nem tudták önfeledten élvezni a kerékpározás örömét. A pedelec sokaknak adja vissza az aktív élet szabadságát, de választáskor jó néhány tényezőt figyelembe kell venni.

Az elektromos kerékpár vagy más néven pedelec kerékpár Magyarországon is egyre népszerűbb. Nem csak könnyebb velük tekerni, és gyorsabban el lehet jutni az úticélhoz, de olyanokat is visszacsábít a nyeregbe, akik azelőtt nem tudták önfeledten élvezni a kerékpározás örömét. A pedelec sokaknak adja vissza az aktív élet szabadságát, de választáskor jó néhány tényezőt figyelembe kell venni. A cikkből megtudhatod, hogy:

  • Miként működik az elektromos kerékpár vagy pedelec?
  • Milyen elektromos bicikli típusok léteznek, és milyen speciális előnyöket tartogatnak?
  • Mire érdemes odafigyelni elektromos kerékpár vásárlásakor?
  • Mennyibe is kerül egy ilyen bringa, és mikor éri meg az árát? 

A BELO BIKE biatorbágyi üzletében személyre szabott tanácsokat is kaphatsz a választáshoz, és ki is próbálhatod az egyes modelleket. Akár elektromos kerékpár bérlésre is van lehetőség.

Milyen elektromos kerékpárokat kínálunk?

 

Mi az az elektromos kerékpár vagy pedelec?

Az elektromos vagy más néven pedelec kerékpár a Pedal Electric Cycle kifejezésekből tevődik össze. Jelentése elektromos rásegítésű avagy villanymotorral felszerelt bicikli, amely legfeljebb 25 km/h támogatást tud nyújtani. A rendszer 4 fő elemből épül fel. Ezek a motor, az akkumulátor, a vezérlő egység és a nyomaték vagy pedálfordulat érzékelő.

Egy töltéssel akár 50-250 km-t is meg lehet tenni elektromos rásegítéssel, de ez nagyban függ az időjárási és terepviszonyoktól, valamint a kerékpárra nehezedő súlytól (testsúly és csomagok). Természetesen, ha elfogy a kraft, akkor is tovább folytathatod az utadat saját erőből tekeréssel.

Fontos!

Sokan a pedeleceket az e-bike-okkal azonosítják, ám tévesen. Az e-bike-nál egy gázkar elfordításával lehet mozgásba hozni a szerkezetet, míg a pedelecnél csak pedálozással lehet aktiválni az elektromos rendszert. Az elektromos meghajtás fékezés hatására azonnal lekapcsol. 

Ráadásul az e-bike-ok rendszám- és engedélykötelesek, szemben a jogosítvány nélkül vezethető elektromos kerékpárokkal. A pedelec használata során nem kötelező a bukósisak viselése, ugyanakkor mindenképp ajánlott!

 

Kinek való az elektromos kerékpár?

Egy elektromos kerékpár tökéletes választás lehet mindenkinek, kortól és nemtől függetlenül. 

A felhasználási tereptől függően léteznek elektromos mountain bike-ok hegyi túrákhoz, elektromos trekking kerékpárok városi használatra vagy hosszabb aszfalt- és földutakhoz.

Emellett az elektromos biciklik piacán ugyanúgy kínálnak férfi és női elektromos kerékpárokat, akárcsak a hagyományos bringák esetében.

Napi ingázóknak, munkába járóknak

Akár városi közlekedésre, akár települések közötti ingázásra is alkalmas lehet egy elektromos kerékpár, ha az otthonod és a munkahelyed között hosszabb távolságot kell megtenni. Az üzemanyag árak elszállása miatt a pedeleccel való közlekedés jóval olcsóbb, és hamar megtérül.

Példa:

Tegyük fel, hogy a munkahelyed városon belül 20 km-re található. Egy közepes fogyasztású autóval városi környezetben 6,5 l/100 km átlagfogyasztással számolhatsz.
(A cikk írásakor aktuális üzemanyag ár 95-ös benzin esetén 604 forint/liter.) 

Ha munkába járás során havi 800 km-t teszel meg, akkor 52 liter benzint fogyasztasz. 

Ez havonta 31 408 Ft-ot jelent, ami azt jelenti, hogy egy 600 000 Ft áron vásárolt elektromos bicikli már 19 hónap alatt megtérül. És akkor még nem is beszéltünk az autó fenntartásával járó egyéb költségekről (pl. kötelező biztosítás, parkolási díjak, stb).

Egy elektromos bicikli, például a Giant Daily Tour kerékpár mobilitást nyújt, könnyű a használata és nagyvárosi környezetben mellőzhetők vele a dugók és a parkolási gondok. Természetesen választáskor az ár mellett számos faktort érdemes figyelembe venni, de erről majd később. 

Elöljáróban annyit, hogy egy gyenge akkumulátorral felszerelt, vagy nem a terepnek megfelelő olcsó elektromos kerékpár esetében jelentősen romlik a várható megtérülés.


Sportolók, hegyi túrázók számára

Nem kell félned, hogy nem lesz elég hatékony az edzés, hiszen igény esetén kikapcsolható a motor, így hagyományos kerékpárként is használhatod. Változatosabbá teheted az edzéseidet, mivel gyorsabban és messzebbre juthatsz az elektromos bicikli segítségével.

Sportolók számára léteznek kifejezetten könnyű elektromos kerékpárok. (Bár az akkumulátor megnöveli az összsúlyt, a piacon 20-26 kg között mozog egy elektromos bringa súlya.)

A 21,6 kg-os Ghost E-Teru B Essential elektromos kerékpárral a 65 Nm nyomatéknak köszönhetően változatos terepeken is nagyon könnyű tekerni. Így jó választás mindennapi használatra és hegyi túrákra egyaránt.


Hobbi túrázóknak

Szlovéniában például rengeteg elektromos kerékpár kölcsönző elérhető, hiszen a legtöbb biciklis túraútvonal bővelkedik a magas emelkedőkben. Ilyen például a Szlovénia, Kranjska Gora-Olaszország, Fusine tavak útvonal.

Szlovéniában például rengeteg elektromos kerékpár kölcsönző elérhető, hiszen a legtöbb biciklis túraútvonal bővelkedik a magas emelkedőkben. Ilyen például a Szlovénia, Kranjska Gora-Olaszország, Fusine tavak útvonal.

Azoknak is ideális választás, akik sport teljesítmény helyett a táj szépségét szeretnék élvezni. Szerencsére akkor sem kell lemondanod a szemet gyönyörködtető látványról, ha nem vagy hozzászokva a magas emelkedőhöz. 


Turisták számára városi közlekedésre

A biciklis városnézés egészen újfajta élményt nyújthat, ám ha nem szeretnél nap végére fáradtan az ágyba zuhanni, akkor az elektromos kerékpár bérlése jó választás. Amennyiben gyakran indulsz felfedező körutakra, egy saját pedelec is hamar megtérülhet. 

Budapesten és a nagyobb magyar városokban is van lehetőséged csoportos városnéző biciklis túrákhoz csatlakozni. Ha félsz, hogy nem bírod majd tartani az iramot a többiekkel, akkor "csalhatsz" egy elektromos kerékpár bérlésével.


Bizonyos kor felett és számos egészségi állapotban

Az elektromos biciklinek köszönhetően a sérüléssel, betegséggel élők és az idősebbek is visszakaphatják a tekerés élményét. A városi elektromos biciklikkel könnyen megoldható a boltba járás, ezek a kerékpárok általában felszerelhetők kosárral, illetve a hátsó csomagtartóra is lehet holmikat rögzíteni gumipók segítségével. 

A BELO BIKE elektromos city kerékpárjai beépített „walk assist” rendszerrel is rendelkeznek, azaz 6 km/h-val segítenek téged, ha azt tolni szükséges.


Környezetvédők számára

A környezetedért is sokat tehetsz, ha a pedelecet választod. Természetesen a megspórolt károsanyag kibocsátás attól függ, hogy előtte milyen módon közlekedtél. 

A JATO Dynamics által Európa 21 országában összegyűjtött adatok szerint a 2020-ban nyilvántartásba vett járművek átlagos CO2-kibocsátása 106,7 g/km volt. Ha kiszámolod, hogy hány kilométert teszel meg egy évben autóval, akkor láthatod, hogyan csökken az ökológiai lábnyomod az elektromos kerékpár használatával.


Mi alapján válassz
elektromos kerékpárt?

 

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen tényezőket érdemes figyelembe venned, ha a lehető legjobb elektromos kerékpárt szeretnéd megvásárolni az igényeidnek és a pénztárcádnak megfelelően.

Természetesen nem érdemes elsiklani a hagyományos kerékpár választás során kiemelt tényezők felett sem, mint például a kerékméret, a tömeg, a kijelző, a világítás vagy a fék- és váltórendszer minősége.


Milyen terepen kívánjuk használni
az elektromos kerékpárt



Ahogy már említettük, a hagyományos kerékpárokhoz hasonlóan bő kínálat elérhető az elektromos biciklik piacán is:

  • Elektromos MTB, azaz mountain bike
  • Elektromos trekking túra kerékpárok
  • Elektromos city kerékpárok

Az elektromos mountain bike, azaz hegyi kerékpár nevéből eredően elsősorban hegyes terepre, földutakra való. Váza biztonsági okokból alacsony. A legtöbb mountain bike első és hátsó teleszkóppal és egyenes, stabil kormánnyal felszerelt.

Az elektromos trekking kerékpárokból két fajtát is megkülönböztetünk. A trekking city kerékpárok városi használatra, míg a trekking túra kerékpárok kisebb túrákhoz vagy hosszabb aszfaltos utakra ajánlottak. Vázuk magasabb, és kialakításuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kényelemre, például párnázott nyereg és állítható kormány formájában.


Férfi vagy női elektromos kerékpárok

A terep mellett érdemes még nemeknek megfelelő kerékpárt választani. A női kerékpárok általában alacsonyabb vázzal és kényelmesebb nyereggel rendelkeznek. A férfi és női elektromos trekking kerékpárokhoz is számos kiegészítő vásárolható az okostelefon tartótól a csomagtartókig, amelyek még kényelmesebbé tehetik az utazást.

Milyen méretű kerékpárt ajánlanak nőknek? Capriolo Eco elektromos női kerékpárjaink 28" méretben elérhetők, amely 160-185 cm testmagasságig egyaránt kényelmes használatot tesz lehetővé.


Középmotoros hajtású legyen

Léteznek közép-, valamint orr- és farmotoros rendszerek. A középmotoros hajtás az orr- és farmotoros rendszerek előnyeit ötvözi. A motor a középcsapágyhoz (a pedálhoz) kerül és a láncon keresztül hajtja a hátsó kereket. A váz a legjobb súlyelosztást biztosítja alacsony tömegközépponttal, így könnyebben tudod a biciklit kezelni. 

A középmotoros pedelec kerékpárok hátránya, hogy visszatáplálásra műszaki okok miatt (a lánc csak egyik irányba tud erőt átvinni) nem képesek.


Akkumulátor: LI-ION

A korszerű kerékpár akkumulátoroknál már kizárólag lítiumos technológiát alkalmaznak. A hagyományos akkumulátorok esetében a gyakori töltés vagy a teljes lemerítés negatívan befolyásolhatja az élettartamot, ám a lítiumos aksira ez nem igaz. Bármikor „rátölthetünk”, ez nem befolyásolja hátrányosan az élettartamát.

Az elektromos bringák töltése nem bonyolult, de érdemes követni a gyártók használati utasítását a hosszú élettartalmért. A lítiumos akkumulátorral felszerelt pedelecek 4-6 óra alatt töltenek fel, és a használattól függően 25-50 km-enként érdemes őket feltölteni. 

Az akkumulátort tárolni töltve javasolt a hosszabb élettartam érdekében. Emellett télen ajánlott 2-3 havonta feltölteni az akksit, ezzel szintén hozzájárulhatunk az élettartam megőrzéséhez.


Akkumulátor feszültség

Az elektromos kerékpár akkumulátorok jellemzően 24V, 36V vagy 48V feszültségűek lehetnek. Az alacsonyabb feszültségű akkumulátorok alacsonyabb teljesítményt biztosítanak, ennek megfelelően olcsóbbak is. 

Általában az elektromos mountain bike-ok magasabb feszültségű akkumulátorral rendelkeznek, ami nagyobb sebességet és jobb hegyi teljesítményt jelenthet.


Motor teljesítmény: min. 250 w

Az Európai Unióban az elektromos kerékpárok motorjainak teljesítménye szabályozva van.

A motor maximális teljesítménye 250 watt lehet, és az asszisztált sebesség maximális korlátja 25 km/h.

A pedelechez használt motorokat számos gyártó kínálja a piacon. Néhány példa a fő gyártókra a Bosch, a Shimano, a német Brose, az olasz OLI, de a Yamaha is jelen van az elektromos kerékpárok motorpiacán. 

A BELO BIKE elektromos kerékpárjainak többsége, például a Ghost E-Teru B Essential a piacvezető Bosch motorjával felszerelt, ami már önmagában garancia a minőségre. A Capriolo kerékpárok gyorsaságáról pedig az olasz OLI márka motorjai gondoskodnak.


Vezérlőrendszer: nyomatékszenzoros

Létezik pedálszenzoros és nyomatékszenzoros elektromos kerékpár. A pedálszenzoros típusnál a motor automatikusan bekapcsol, amikor a pedál mozgását érzékeli, míg a nyomatékszenzoros elektromos kerékpárokhoz szükség van egy bizonyos erő kifejtésére a pedálon ahhoz, hogy a motor működjön. 

A nyomatékszenzoros elektromos kerékpárok precízebbek, valamint jobb teljesítményt nyújtanak, különösen meredekebb emelkedőkön. A választásnak akkor van nagyobb jelentősége, ha a bringát változatos terepeken szeretnéd használni. 

A nyomatékszenzoros rendszerrel ellátott pedelecek jobban meg tudják őrizni az akkumulátor töltöttségét, és megnövelhetik a hatótávolságot.


Motor nyomaték: min. 50 Nm

A motor nyomatéka az az erő, amellyel az elektromos kerékpár motorja a pedálokat mozgatja. A nagyobb nyomaték segít az elektromos kerékpárnak gyorsabban felgyorsulni, és könnyebben megbirkózni a dombos, nehezebb terepekkel.

Városi elektromos kerékpárnál kisebb, hegyi kerékpárnál nagyobb nyomatékra van szükség. Mountain bike elektromos kerékpárjaink 80 Nm nyomatékkal bírnak, míg trekking kerékpárjaink 50 Nm-mel.


Elektromos bicikli ára: mire számíthatsz?

Az elektromos rásegítésű kerékpárok ára legnagyobb mértékben az alkatrészek minőségétől és a motor teljesítményétől függ. Minél jobb minőségű alkatrészeket és nagyobb teljesítményű motort használnak, annál drágább az elektromos kerékpár.

További árra ható tényező a kerékméret, a váz anyaga és minősége, az akkumulátor kapacitása, a felszereltség (pl. fékek, sebességváltó), valamint a márka és a gyártó hírneve és pozíciója a piacon.

Az olcsóbb kategóriába tartoznak a 700 000 forint alatti elektromos kerékpárok. Ezek többnyire trekking és city kerékpárok.

Közép árkategóriába sorolhatjuk a 700 000-1 500 000 forint közötti termékeket. Ebben az árkategóriában több típussal is találkozhatsz, legyen az mountain bike, trekking/cross vagy city kerékpár.

Az 1 500 000 forint feletti kategóriába leginkább a mountain bike típusok tartoznak: minőségi karbon vagy alumínium vázas modellek, masszív felfüggesztés és egyéb megbízható alkatrészek, erős akkumulátor.

Sajnos az elektromos kerékpároknál is fokozottan igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. A legfontosabb, hogy minden esetben nézz utána a kerékpár elektromos technológiájának! Bár elsőre vonzónak tűnhet egy 300-500 000 Ft-os pedelec, de többnyire ennek az árkategóriának a hátránya a gyenge akkumulátor, ami miatt rövid úton cserélned kell majd, már ha találsz hozzá kompatibilis darabot a piacon…


Érdemes használt elektromos kerékpárt vásárolni?

A használt elektromos kerékpár előnye a kedvező ár, ám nem árt óvatosnak lenni. Az elektromos kerékpár akkumulátor kapacitása a használat és a karbantartás függvényében jó eséllyel rosszabb lesz, mint egy új akkumulátoré. 

Az alkatrészek is lehetnek elhasználódottak, és javításra vagy cserére szorulhatnak, ami további költségeket jelenthet. Tehát érdemes megbizonyosodni az elektromos kerékpár állapotáról és előéletéről. 

Ha nincs tapasztalatod az elektromos kerékpárok vásárlásával és karbantartásával kapcsolatban, akkor érdemesebb lehet új elektromos kerékpárt vásárolni, amelynek teljes körű garanciája van.

Ha bizonytalan vagy a döntésben, keress minket bizalommal! A BELO BIKE biatorbágyi üzletében munkatársaink minden segítséget megadnak a döntéshez, és ki is próbálhatod az egyes modelleket. Amennyiben rövid távon gondolkodsz, akár bérelhetsz is elektromos kerékpárt egy napra vagy akár egész hétvégére!


Prémium city, túra és mountain bike elektromos kerékpárok a BELO BIKE csapatától: melyiket válaszd?

A táblázatból az alábbi kérdésekre is választ kaphatsz:

  • Melyik kerékpárt válasszam enyhe terepre: trekking vagy mountain bike?
  • Milyen motorteljesítmények léteznek az elektromos kerékpároknál?
  • Milyen távolságot lehet megtenni egy feltöltéssel a pedelec kerékpárral?

CAPRIOLO ECO 700.3 City  (férfi vagy női) elektromos kerékpár

GIANT ROAM E+1 (férfi vagy női) trekking széles felhasználású elektromos kerékpár

GHOST E-TERU ESSENTIAL (férfi vagy női) e-mountain bike

Javasolt terep

Városi közlekedés

Szilárd burkolat, földutak és hegyi utak

Hegyi utak

Akkumulátor teljesítménye

468 wH akkumulátor

EnergyPak Smart 400 wH akkumulátor

500 wH akkumulátor

Motor

MOVE ONE OLI-eBike motor

SyncDrive Core, Powered by Yamaha

Bosch Performance Cruise

Motor nyomaték

50 Nm

50 Nm

65 Nm

Hatótávolság (függ az időjárási körülményektől, terepviszonyoktól és a kerékpárra nehezedő súlytól)

50-90 km 

150 km

95 km

Vezérlőrendszer

nyomatékszenzoros

nyomatékszenzoros

nyomatékszenzoros

Hajtás

középmotoros

középmotoros

középmotoros

Súly

22,6 kg

22,3 kg

21, 6 kg

További paraméterek

Megnézem

Megnézem

Megnézem

Cikk írásakor aktuális ár

699 990 Ft

899 990 Ft

1 215 990 Ft


Miért a BELO BIKE elektromos kerékpár webshop és üzlet?

Elektromos mountain bike és trekking kerékpárjainkkal minden akadályt legyőzhetsz, nem kell többé egy hosszabb túrától vagy egy nagyobb emelkedőtől tartanod.

A Capriolo elektromos kerékpárokat megvásárolhatod biatorbágyi üzletünkben vagy a webáruházban. Emellett kínálunk még Bosch vagy Yamaha motorral felszerelt Ghost és Giant elektromos kerékpárokat.

  • Erős, vázba integrált motor, nyomatékszenzoros vezérlőrendszer, középmotoros hajtás az egyenletes teljesítményért. Ez mind jellemzi elektromos kerékpárjainkat.
  • Biatorbágyi üzletünkben  (2051 Biatorbágy, Bia Korzó | 1. emelet) ki is próbálhatod az egyes modelleket. Ha bizonytalan vagy a döntésben, készséggel állunk rendelkezésedre.
  • Vásárláskor minden segítséget megadunk az elektromos kerékpár megfelelő használatához.
  • Karbantartási tippekkel látunk el a hosszú távú használatért.

Nálunk az elektromos kerékpár bérlésére is van lehetőség napi vagy hétvégi használatra. A hétvégére bérelt kerékpárokat ráértek kedden visszahozni, így egy napot ajándékba adunk!

Elektromos kerékpárt szeretnék!


Összegzés

Az elektromos kerékpár vagy pedelec kiváló lehetőséget nyújt azoknak, akik szeretnének rugalmasan közlekedni, tenni az egészségükért, vagy csak élvezni a szabadban való mozgást. Érdemes figyelembe venni a kerékpár típusát (mountain bike, city vagy túra), az akkumulátor és a motor teljesítményét, a kerékpár méretét és a kényelmet. Fontos, hogy megbízható gyártótól vagy forgalmazótól vásárolj és ügyelj a karbantartási előírások betartására. Az elektromos kerékpár vagy pedelec kiválasztása megfontolt és körültekintő döntést igényel. Ha támogatásra van szükséged, keresd bizalommal a BELO BIKE csapatát!


Hasznos kérdések és válaszok az elektromos kerékpárokkal kapcsolatban

Tudom használni az elektromos biciklit a motor bekapcsolása nélkül?

Igen, az elektromos biciklit lehet használni a motor bekapcsolása nélkül is, ez esetben azonban a pedálozás erejét kell használni a haladáshoz.

Milyen gyorsan tud menni egy elektromos bringa?

Az elektromos bringák sebessége általában korlátozva van, hogy ne minősüljenek motorkerékpárnak. Az EU-s jogszabályok alapján az elektromos kerékpárok törvényes maximális sebessége 25 km/h. 

Milyen távolságot lehet megtenni az elektromos biciklivel?

Az elektromos biciklik távolsága függ az akkumulátor kapacitásától, a terheléstől és a használati körülményektől (pl. terepviszonyok, hőmérséklet stb.). Általában az elektromos kerékpárok 50 és 250 km közötti távolságot tudnak megtenni egy feltöltéssel.

Mi a pedelec kerékpár?

A pedelec (Pedal Electric Cycle) egy olyan elektromos rásegítésű kerékpár. Sokan összekeverik az e-bike-kal, ám két külön dologról van szó. Míg az e-bike esetében a gázkar elfordításával lehetett mozgásba hozni a szerkezetet, a pedelecnél az elektromos motor csak akkor működik, amikor a felhasználó pedálozik, és igény szerint kikapcsolható. A pedelec automatikusan megszünteti a villanymotor segítségét, amikor a sebesség eléri a törvényes maximális értéket (az EU-ban 25 km/h).

Milyen szabályok vonatkoznak az elektromos kerékpár, azaz pedelec használatára közterületen?

A pedelechez nincs szükség külön jogosítványra vagy engedélyre, ugyanakkor használatára az általános közúti közlekedési szabályok (KRESZ) vonatkoznak. A pedelecet csak akkor használhatod kerékpárúton, ha az elektromos motor maximális teljesítménye nem haladja meg a 250 W-ot, és a sebessége nem haladja meg a 25 km/h-t. Az elektromos kerékpároknak kötelezően kell rendelkezniük villogó piros fényű, valamint fehér vagy sárga színű lámpával, és működőképes fékkel és csengővel. A bukósisak használata nem kötelező, ugyanakkor mindenképpen ajánlott!

Hogyan lehet megfelelően karbantartani az elektromos kerékpár akkumulátorát?

Az elektromos kerékpár akkumulátorának megfelelő karbantartása elengedhetetlen a hosszú élettartam és a hatékony teljesítmény érdekében. Az akkumulátorokat általában száraz, hűvös helyen kell tárolni, kerülni kell a túlmelegedést és a túltöltést. Fontos rendszeresen tisztítani az akkumulátor csatlakozóit és az akkumulátor házát, valamint biztosítani kell, hogy a töltővel csak az akkumulátor típusának megfelelően töltsük fel. Télen ajánlott 2-3 havonta feltölteni az akksit, ezzel hozzájárulhatunk az élettartam megőrzéséhez.