Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Elektromos kerékpár karbantartása: teendők, útmutató

2023.11.28 14:36
Elektromos kerékpár karbantartása: teendők, útmutató

Az elektromos kerékpár vagy más néven pedelec karbantartása kiemelten fontos a hosszú élettartam és a zavartalan működés érdekében. Az ilyen típusú bicikli az elektromos alkatrészek miatt speciális karbantartást is igényel. Mi az, amit otthon is el tudsz végezni, és mikor ajánlott szakszervizhez fordulni az elektromos kerékpár karbantartása kapcsán? Olvass tovább, és tudd meg cikkünkből.

Elektromos kerékpár karbantartása: teendők, útmutató

Az elektromos kerékpár vagy más néven pedelec karbantartása kiemelten fontos a hosszú élettartam és a zavartalan működés érdekében. Az ilyen típusú bicikli az elektromos alkatrészek miatt speciális karbantartást is igényel. Mi az, amit otthon is el tudsz végezni, és mikor ajánlott szakszervizhez fordulni az elektromos kerékpár karbantartása kapcsán? Olvass tovább, és tudd meg cikkünkből. 

Válogass prémium minőségű városi vagy túra trekking elektromos kerékpárjaink közül a Capriolo, Giant és Ghost márkák kínálatából. A teszt modelleket 5% kedvezménnyel vásárolhatod meg.

Elektromos kerékpárt szeretnék!

Mi az az elektromos kerékpár? 

Az elektromos kerékpár vagy más néven pedelec az Pedal Electric Cycle kifejezésekből tevődik össze, jelentése elektromos rásegítésű kerékpár, amely legfeljebb 25 km/h támogatást nyújt. A rendszer négy kiemelt részből tevődik össze: motor, akkumulátor, vezérlő egység és nyomaték vagy pedálfordulat érzékelő. 

Miért fontos az elektromos kerékpár karbantartása?

Az elektromos kerékpár karbantartása számos előnnyel jár, beleértve a hosszabb élettartamot és az eladás esetén elérhető magasabb értéket. A karbantartás mellett érdemes odafigyelni a kíméletes e-bike használatra. A pedelec átvizsgálása e-bike szakszervizben legalább évente ajánlott. A kerékpár tisztán tartása segít megelőzni a korróziót.

Az akkumulátor gondozása és karbantartása létfontosságú az e-bike hatékony működése szempontjából. A töltési szokások, a téli tárolás és az ütésvédelem mind olyan területek, amelyekre oda kell figyelni, de erről majd később.

Alapvető elektromos kerékpár karbantartási feladatok

A kerékpár tisztán tartása és a korrózió megelőzése

Érdemes rögtön bringázás után nekiállni a takarításnak, amíg a sár és egyéb szennyeződés rá nem szárad az e-bike-ra.

A legfontosabb, hogy áramtalanítsd a bringát tisztítás előtt. Érdemes az akkut is kivenni belőle, attól függően, hogy külső vagy belső akkus kerékpár. Vedd ki a kulcsot, és hajtsd le a védőkupakot a töltőcsatlakozónál. Ha tudod, mosás előtt távolítsd el a kijelzőt is.

Ne mosd az elektromos kerékpárt fejjel lefelé fordítva! Ezeknél a bringáknál ugyanis a motorvédő burkolatoknál vízelvezető nyílások találhatóak, amelyek segítenek megszabadulni a befolyt folyadéktól. Ha megfordítod a bringát, azzal megakadályozod ezt a folyamatot.

A vázba épített akku csatlakozóihoz is el tud jutni a sár, így ezt is mosd le bő vízzel. Ne használj magasnyomású mosót vagy gőzborotvát, mert károsíthatod az alkatrészeket, ráadásul a gyártói garanciát is bukhatod miatta. Elegendő a normál slaggal való mosás, a kisebb részeket pedig enyhén mosószeres vízzel, puha kefével vagy ronggyal tisztíthatod meg. A teleszkóp becsúszójának tisztántartásához elég egy tiszta textil ruha.

Mosás után mindig töröld szárazra az akkumulátor csatlakozási pontjait, mivel a tiszta víz is korróziót okozhat. Érdemes a kerékpárt száraz helyen tárolni. A profibbak sűrített levegővel szárítják ki a pedelecüket. Érdemes legalább a töltőcsatlakozót kifújni ilyen módon, hogy töltéskor biztosan ne érje víz.

Pro tipp

Ha gyakran tekersz esőben, ajánlott évi egyszer az elektromos csatlakozókat széthúzni, és a kontakt pontokat vagy „tüskéket” speciális zsírral bekenni. Ez növeli a vízállóságot, és megakadályozza az oxidációt. Ezt érdemes e-bike szakszervizben elvégezni. Érdemes még beszerezni egy neoprén, víztaszító akkumulátorvédőt.

Lánc és csapágyak olajozása, karbantartása

 • A lánc rendszeres olajozása speciális láncolajjal a használat gyakoriságától függően félévente vagy évente ajánlott, kizárólag tisztítás után. Fontos, hogy ne kerüljön olaj a fékfelületre, illetve ha lekented a láncot, akkor távolítsd el a felesleget egy ronggyal. 
 • Időről időre érdemes ellenőrizni a lánc és a fogaskerekek kopását.
 • A pedelec lánc megnyúlása gyakori a nagy nyomaték miatt, ezért érdemes beszerezni egy láncnyúlás mérő eszközt.
 • A lánc karbantartása azért is fontos, mert a fogaskerekek sérülnek, ha megnyúlt a lánc.
 • A lánc élettartama megfelelő karbantartás és használat mellett akár 3-4000 km is lehet. 
 • A csapágyak zsírozása és tisztítása 150-200 km után vagy évente egyszer ajánlott.

A fékek és sebességváltók beállítása és karbantartása

A fékek és sebességváltók megfelelő működése alapvető fontosságú a biztonság érdekében. A rendszeres szerviz és beállítások megelőzhetik a problémákat.

 • A fékszerviz részeként érdemes ellenőrizni a féktárcsa nívó-vastagságát, amit tolómérővel akár otthon is elvégezhetsz. Fontos, hogy a bemetszéseknél kell mérned a valós eredményhez.
 • Érdemes tudnod, hogy a pedelec kerékpárok nagy nyomatékkal működnek, így gyakrabban lazul ki a felfogatás, hajtórendszer. Ha nem húzzuk utána, károsodhat a fogaskeréksor.
 • A fékszerviz gyakorisága használattól függ, de ha csökken a fékerő vagy csikorgó hangot hallat a pedelec fékezéskor, mindenképp fordulj szakszervizhez. 
 • A fékhibák megelőzése érdekében hidraulikus fék esetén (is) javasolt első és hátsó fékek párhuzamos használata.

Gumik nyomása

 • Hagyományos bringák esetén is fontos, ám az elektromos kerékpároknál a guminyomás nagyban befolyásolja a hatótávolságot. A túl puha gumi ugyanis nagyobb ellenállást fejt ki, így több energiát vesz igénybe a bringa meghajtása. 
 • Arra is figyelj, hogy ne legyen túl kemény a gumi! Minden gumiabroncson feltünteti a gyártó azt a legnagyobb megengedett nyomásértéket, amit a gumiabroncs károsodás nélkül elbír.

Amit érdemes szakemberre bízni: Akkumulátor kezelés és gondozás

Az akkumulátor állapotának napi ellenőrzése a te feladatod, ám a cserében és a hibaüzenetek értelmezésében, elhárításában érdemes szakszerviz ajánlását kérni. 

Érdemes tudni:

A legtöbb pedelec öndiagnosztikát végez bekapcsoláskor. Fontos, hogy napi szinten ellenőrizd a kijelzőn megjelenő üzeneteket. Hibaüzenet esetén fordulj szervizhez. 

 

 • A pedelec akkumulátor élettartamának megőrzése érdekében fontos az e-bike megfelelő töltése. Ha ritkán használod a kerékpárt, havonta töltsd fel az akkumulátort teljesen az élettartam megőrzése érdekében. Ha az akkumulátor hosszabb ideig nincs használatban, 3 havonta töltsd fel teljesen a hosszabb élettartam érdekében. Ne csatlakoztasd a töltőt, ha az nedves. Ez károsíthatja mind a töltőt, mind az akkumulátort. Ne gyakorolj túlzott erőt a töltőcsatlakozóra, és ne húzd meg erősen a kábelt, hogy ne sérüljön. Ne lépj a pedálra, amikor a töltőcsatlakozó csatlakoztatva van.
 • Fontos, hogy az e-bike akku téli tárolása szobahőmérsékleten történjen, de semmiképpen ne tartsd tartósan 10 fok alatt vagy nedves környezetben az eszközt!
 • Az e-bike akku fagyvédelem és ütésvédelem érdekében ajánlott beszerezni egy profi akkumulátorvédőt.

Akkumulátor tanácsok az elektromos biztonságért

 • Ne érj hozzá a töltő érintkezőkhöz fémmel, mert ez áramütést vagy tüzet okozhat.
 • Rendszeresen távolítsd el a port a hálózati csatlakozóról, hogy elkerüld a problémákat.
 • Soha ne bontsd szét az akkumulátor töltőt, mert veszélyes lehet.
 • Ne használd többdugós csatlakozóval vagy hosszabbítóval, mert ez tűzet okozhat.
 • Ne használd tűzveszélyes környezetben.
 • Ne takard le a töltőt és ne helyezz rá tárgyakat a feltöltés közben, mert belső túlmelegedést okozhat, ami tüzet eredményezhet.

E-kerékpárok karbantartása otthon vs. szakemberrel

Az otthoni karbantartás kényelmes lehet, de megfelelő eszközökre és ismeretekre van szükség. A villanymotor házba folyadék ne jusson, és kerüljük a magasnyomású mosók használatát a hajtás rész tisztításakor.

Mikor érdemes szakember segítségét kérni?

Akkumulátor kezelés és gondozás, valamint összetett feladatok (mint például a teleszkópos villa karbantartása) végett érdemes szakemberhez fordulni rendszeres szezon előtti / záró szerviz keretében. Igénybevételtől függően akár évi 2x szakszerviz is ajánlott.

Ha nem szeretnél teljes felszerelést beszerezni, akkor az olyan feladatokat, mint a féktárcsa vastagság mérése tolómérővel vagy a fékek ellenőrzése és cseréje, szintén érdemes szakemberre bízni.

Ha szeretnéd profikra bízni a pedelec éves szervizét, akkor várunk téged Biatorbágyon, a BIA korzóban található üzletünkben és kerékpáros szakszervizünkben!

Gyakori hibák elektromos kerékpár használatakor

A hibák megelőzése érdekében fontos a megfelelő pedelec használat. Mutatjuk, hogyan spórolj a szerviz költségeken és használd hosszabb ideig az elektromos kerékpárodat.

Az akkumulátor nem megfelelő tárolása

Semmiképpen ne hagyd hosszú ideig a tűző napon a bringád, ugyanis a túlzott meleg felgyorsítja az akkumulátorban zajló kémiai folyamatokat és ezáltal hamarabb kimerül. Télen pedig ügyelj rá, hogy az akkumulátort huzamosabb ideig ne tárold 10 fok alatti hőmérsékleten, sem nedves környezetben. 

Hosszabb álláskor, például télen érdemes 45-50% töltöttségen tartani az akksit, és 2-3 havonta rátölteni.

Az akkumulátor teljes lemerítése

Másik hiba, ha az akkumulátort mindig teljesen lemeríted használatkor. Ilyenkor az akksi cellák maradandó károsodást szenvedhetnek és jelentősen csökkenhet az élettartamuk. A elektromos kerékpárok egyik legdrágább alkatrésze az akkumulátor, ezért érdemes vigyázni rá.

Csak TURBO fokozaton történő használat

Az egyik legggyakoribb hiba e-bike használatakor, hogy tartósan kimaxolod az elektromos rásegítést. Ezáltal csökkenhet az akksi élettartama vagy károsodhat a rendszer.

Mikor kell új elektromos kerékpárt venned?

Az elektromos kerékpár cseréjének lehet több oka, beleértve az elavult technológiát, a gyakori meghibásodásokat vagy az egyéni igények változását. Itt is érvényes az „olcsó húsnak híg a leve” mondás, a nem megbízható gyártótól rendelt kerékpárok ugyanis gyakran típushibákkal rendelkeznek, és megfelelő töltési szokások mellett is hamar tönkremehet az akksi.

Prémium elektromos kerékpárok a BELO BIKE kínálatában

A BELO BIKE prémium elektromos kerékpárjai kiemelkednek a piacon, a legújabb technológiákat és kiváló minőséget kínálva. A BELO BIKE választékában megtalálhatod az igényeidnek megfelelő elektromos kerékpárt, akár városi közlekedésre keresel megbízható alternatívát, vagy a hosszabb túrákat szeretnéd élvezni elektromos rásegítéssel. Sportosabb Giant e-bringáinkat pedig azoknak ajánljuk, akik szeretnének a keményebb edzések során néha megpihenni.

Megnézem az e-bike-okat!

Összegzés

Az elektromos kerékpár karbantartása fontos a biztonságod érdekében, de hozzájárul az e-bike hosszú élettartamához is. A rendszeres karbantartási feladatok és a megfelelő felhasználási szokások betartása segítenek elkerülni a gyakori hibákat és biztosítják a zavartalan működést. A BELO BIKE kínálatában prémium e-bike-ok közül választhatsz, amelyek a legújabb technológiákat és design-trendeket képviselik. Ne hagyd figyelmen kívül elektromos kerékpár karbantartását, hogy hosszú éveken át élvezhesd a kényelmes és fenntartható közlekedést!