Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Elektromos kerékpár vásárlása: hol vásárolj és mire figyelj?

2023.05.08 13:40
Elektromos kerékpár vásárlása: hol vásárolj és mire figyelj?

A növekvő üzemanyagárak és a környezettudatosabb életmód iránti igény miatt az elektromos kerékpár vásárlása egyre népszerűbbé válik. Az elektromos kerékpár sok előnnyel rendelkezik, például megkönnyíti az emelkedők megmászását, csökkenti az utazási időt, és szórakoztatóbbá teszi a közlekedést. Ha te is azon gondolkodsz, hogy vásárolsz vagy bérelsz egy elektromos kerékpárt, akkor olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, mire figyelj a vásárlás előtt.

Elektromos kerékpár vásárlása: hol vásárolj és mire figyelj?

A növekvő üzemanyagárak és a környezettudatosabb életmód iránti igény miatt az elektromos kerékpár vásárlása egyre népszerűbbé válik. Az elektromos kerékpár sok előnnyel rendelkezik, például megkönnyíti az emelkedők megmászását, csökkenti az utazási időt, és szórakoztatóbbá teszi a közlekedést. Ha te is azon gondolkodsz, hogy vásárolsz vagy bérelsz egy elektromos kerékpárt, akkor olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, mire figyelj a vásárlás előtt.

A BELO BIKE biatorbágyi üzletében személyre szabott tanácsokat is kaphatsz a választáshoz, és ki is próbálhatod az egyes modelleket. Akár elektromos kerékpár bérlésre is van lehetőséged.

Milyen elektromos kerékpárt válassz?

Az első dolog, amit figyelembe kell venned, az az elektromos kerékpár típusa. Vannak például városi, trekking vagy mountain bike elektromos kerékpárok. Az elektromos kerékpár típusát a használati módnak megfelelően kell kiválasztani. Ha például városban szeretnél közlekedni, akkor városi elektromos kerékpárt válassz, mint például a Giant Daily Tour, ha pedig hegyi túrákra vágysz, akkor értelemszerűen egy mountainbike lesz jó társad.

Az elektromos kerékpárok hatótávja is fontos tényező. A hatótáv városi kerékpárok esetén jellemzően 50-90 km között mozog, de a mountainbike elektromos kerékpárok akár 250 km-es hatótávval is rendelkezhetnek. 

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mire érdemes figyelni vásárláskor, például webshopban vagy fizikai üzletben válogass inkább. Ha arról szeretnél többet megtudni, mi alapján válassz elektromos kerékpárt, akkor olvasd el korábbi cikkünket.

Elektromos kerékpár vásárlás lehetőségei

Ha úgy döntöttél, hogy elektromos kerékpárt vásárolsz, akkor a következő kérdés az, hogy hol tedd. Van lehetőséged fizikai boltban vásárolni, vagy online webshopból rendelni. Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai.

Fizikai szaküzlet

A kerékpár boltok előnye, hogy személyesen is láthatod és kipróbálhatod az adott modellt, mielőtt megvásárolnád. Ráadásul a boltban vásárolt elektromos kerékpárt nem kell összeszerelni, sem utána méretre állítani. 

A BELO BIKE munkatársai még a próba során a méretedre állítják a biciklit. További előny, hogy fordulhatsz hozzánk, amennyiben szervizre vagy karbantartásra van szükséged Pest megyében. 

Elektromos kerékpár webshop

Az elektromos kerékpár webáruházakban többnyire nagyobb választékkal találkozhatsz, azonban fontos figyelembe venni, hogy a minőség, valamint árak és a szállítási költségek is nagyon eltérőek lehetnek. 

Elektromos kerékpár bérlés

Hasonlóan az autókhoz, az elektromos kerékpárok bérlése is egyre népszerűbbé válik. A bérlés lehetősége akkor lehet előnyös, ha csak rövid ideig van szükséged a kerékpárra, például egy hétvégi kiránduláshoz vagy egy nyaraláshoz. 

Ha pedig a jövőben szeretnél elektromos kerékpárt vásárolni, akkor a bérlés jó lehetőség a kipróbálásra, mielőtt egy tetemes összeget áldoznál rá.

Az elektromos kerékpár bérlési lehetőségei különböző hosszúságú időszakokra terjednek ki, így lehetőséged van csak 3-5 napra, de akár 7-10 napra is bérelni. Az elektromos kerékpár bérlés lehetősége akkor is előnyös lehet, ha külföldre utazol és nem szeretnél saját kerékpárt vinni.

A BELO BIKE a fizikai üzlet és a webshop vásárlási lehetőségen kívül elektromos kerékpár bérlési lehetőséget is kínál Biatorbágyon.

A bérlés során az igényeidnek megfelelően segítünk választani a különböző típusú kerékpárok közül. Minőségi Capriolo kerékpárok várják, hogy felfedezd velük például a Biatorbágy-Etyek közötti túraútvonalakat. 

Hétvégi bérlés esetén keddi visszahozatallal várjuk vissza a kerékpárokat, így plusz egy napot ajándékba adunk neked. A kerékpár bérlésének kifizetésére OTP Szép Kártyát elfogadunk.

BELO BIKE üzlet Biatorbágyon

Mire figyelj elektromos kerékpár vásárlásakor?

Az elektromos kerékpárok népszerűsége folyamatosan növekszik, ezért ma már számos típus közül lehet választani. Azonban, mielőtt elköteleznéd magad egy bizonyos gyártó, modell vagy forgalmazó mellett, fontos figyelembe venni néhány szempontot.

Hatótáv

Az elektromos kerékpár vásárlásakor a hatótávolság az egyik legfontosabb szempont, azaz hogy mennyi kilométert tudsz megtenni egyetlen feltöltéssel. A hatótávolság függ az alábbi tényezőktől:

  • kerékpár típusától, 
  • az akkumulátortól, 
  • a kerékpárra nehezedő súlytól (testsúly és csomagok)
  • a terepviszonyoktól (emelkedő, lejtő stb.)
  • az időjárási szörülményektől (pl. szél erőssége)
  •  és az általad választott rásegítés mértékétől is. 

Általában egy átlagos elektromos városi kerékpár hatótávolsága 50-90 km között van, de vannak olyan sportosabb modellek is, amelyek 150-250 km-t is képesek megtenni egy feltöltéssel. Az elektromos kerékpárok esetében az EU-s szabályozás szerint a rásegítés mértéke legfeljebb 25 km/h lehet. Természetesen többel is haladhatsz, ha gyorsabban tekersz vele.

Gyártók listája

Amikor elektromos kerékpár vásárlására kerül sor, fontos megismerni az elérhető gyártókat és modelleket. A legismertebb gyártók közé tartozik a Giant, a Capriolo, a Ghost, a KTM és a Scott. A Giant és a Capriolo többféle elektromos kerékpárt kínál férfiak és nők számára is, melyek a BELO BIKE készletéről azonnal elérhetőek. A Ghost elektromos kerékpárok kiváló minőségű anyagokból készülnek, és a németországi székhelyű vállalat elkötelezett a fenntarthatóság mellett.

Érdemes megnézni néhány tesztet a választott kerékpárokról, ahol független szakértők próbálják ki az elektromos bringákat és mondják el elfogulatlan véleményüket:

Capriolo ECO 700.3 női városi kerékpár tesztje

Capriolo Volta 9.4 fekete - piros férfi elektromos kerékpár tesztje

Akkumulátor

Az akkumulátor az egyik legfontosabb eleme az elektromos kerékpárnak, ez biztosítja az áramellátást a motor számára. Ezért fontos, hogy az akkumulátor minősége megfelelő legyen, és hosszú élettartammal rendelkezzen. Az akkumulátorok kapacitása általában a gyártóktól függően változik, és a hatótávolságot nagyban befolyásolja.

Fontos, hogy az akkumulátorokat helyesen kezeljük, és az utasításoknak megfelelően töltsük fel és tároljuk őket. Az Li-ion típusú aksiknál fontos megjegyezni, hogy bármilyen szintű töltöttség esetén rátölthetünk, nem kell teljesen lemeríteni őket, mielőtt újra tölteni kezdjük őket.

A gyártók között vannak olyanok, akik piacvezetők az akkumulátor technológiában. Például a Bosch akkumulátorok széles körben elterjedtek az elektromos kerékpárokban, hiszen kiváló minőségűek.

Motor

Az elektromos kerékpárok motorja nagyban befolyásolja a kerékpár teljesítményét és hatékonyságát. A motor típusa és teljesítménye fontos szempont lehet az elektromos kerékpár vásárlásakor.

A német Bosch és a Shimano nevek, valamint az olasz OLI ismertek a motorok terén, és ezek a nevek garanciát jelentenek a minőségre és megbízhatóságra.

Milyen méretű kerékpárt érdemes választani?

Az elektromos kerékpárok vázmérete és kialakítása szintén fontos szempont lehet a vásárlás során. Az elektromos kerékpárok általában nagyobbak és nehezebbek, mint a hagyományos kerékpárok, éppen ezért nem biztos, hogy ugyanaz a vázméret fog neked megfelelni, mint egy hagyományos kerékpár esetén. Pontosan emiatt érdemes először kipróbálni a biciklit, ugyanis ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsd, hogy a kerékpár megfelelő méretű-e a számodra vagy sem.

Azonban, ha webáruházban szeretnél vásárolni, akkor íme egy rövid számítás, hogy mi alapján érdemes a vázméretet meghatározni. A BELO BIKE-nál ezzel nem kell bajlódnod, mert kerékpáronként feltüntetjük, hogy az adott vázméret milyen testmagassághoz lesz megfelelő.

Az alábbi képlet alapján te is kiszámolhatod az ideális vázméretet:

Váz mérete (cm) = Kerékpár típusa x láb belső hossza 

Mérd le a lábad belső hosszát cipő nélkül! Állj egyenesen úgy, hogy a lábaid körülbelül 15-20 cm-re legyenek egymástól, majd mérd meg a lábad hosszát a talajtól az ágyékig.

Számítás a kerékpár típusa alapján:

mountainbike esetén: 0,57 x láb belső hossza = a váz mérete (cm)

városi és trekking kerékpár esetén: 0,67 x láb belső hossza = a váz mérete (cm)

Például, ha a láb belső hossza 75 cm, és mountainbike kerékpárt keresel, akkor a megfelelő vázméret 75 x 0,57 = 42,75 cm. Ha ezt colban szeretnéd megadni, akkor el kell osztani 2,54-gyel. A vázméret ekkor 17".

Ár

Az elektromos kerékpárok ára széles skálán mozoghat, és általában magasabb, mint a hagyományos kerékpároké. A megfelelő, minőségi motorral és alkatrészekkel rendelkező elektromos párok az alábbi árkategóriákba sorolhatók:

Olcsó elektromos kerékpárnak számítanak a 700 000 forint alatti modellek. Ezek többnyire trekking és city kerékpárok.

Közép árkategóriába sorolhatjuk a 700 000-1 500 000 forint közötti termékeket. Ebben az árkategóriában több típussal is találkozhatsz, legyen az mountainbike, trekking vagy city kerékpár.

Az 1 500 000 forint feletti kategóriába leginkább a mountainbike típusok tartoznak: prémium elektromos kerékpárok karbon vagy alumínium vázzal, masszív felfüggesztéssel és egyéb megbízható alkatrészekkel, erős akkumulátorral.

Szállítás és díjak 

Az elektromos kerékpár szállítási költsége függ a bolt szállítási politikájától. Általában a szállítási díj függ a kerékpár súlyától, méretétől és a távolságtól, ahová szállítani kell. Ezenkívül az online boltok gyakran kínálnak ingyenes szállítást, ha a vásárlás meghalad egy bizonyos összeget.

Ha az elektromos kerékpárt más országból rendeled meg, akkor előfordulhat, hogy vámfizetési kötelezettséged van. Ez a vámkezelés országának és az elektromos kerékpár árának függvénye. Az áruk behozatalára vonatkozó szabályok eltérőek lehetnek az országonként, így érdemes tájékozódni a vámügyi előírásokról, mielőtt külföldről rendelnél elektromos kerékpárt.

Garancia

Mivel egy prémium elektromos kerékpár drága beruházás, így fontos szempont a vásárlás előtt a garancia és a terméktámogatás kérdése is. A gyártók általában 1-2 év garanciát vállalnak az elektromos kerékpárokra, de érdemes utánajárni a konkrét modellek esetében, hogy pontosan milyen feltételekkel jár a garancia. Fontos, hogy a garanciát csak a karbantartási előírások betartása mellett tudod érvényesíteni. Ezeket az ajánlásokat a BELO BIKE webshopjában minden modell alatt feltüntetjük.

Emellett érdemes tájékozódni arról is, hogy a gyártó vagy a forgalmazó milyen alkatrész ellátást biztosít a vásárlók számára. Az esetleges javítások és az elektromos kerékpár alkatrész vásárlás ugyanis magas összegekre rúghatnak.

Extra szolgáltatások

Az elektromos kerékpárok vásárlása előtt érdemes utánajárni annak is, hogy a forgalmazó milyen extra szolgáltatásokat kínál. Például fontos, hogy a kerékpár rendelkezzen jó minőségű akkumulátorral, amely hosszabb távon is kiszolgálja az igényeidet. Emellett érdemes érdeklődni a szerviz lehetőségekről is. 

A jó szerviz fontos, ha hosszú távon szeretnéd használni az elektromos kerékpárodat, mivel a motor és az akkumulátor karbantartása szakértelmet igényel. Sok forgalmazó kínál ráadásul extra szolgáltatásokat, mint például az akkumulátor csere lehetőségét, vagy az elektromos kerékpár beállítását az egyéni igényeinknek megfelelően.

Van teszt/próbalehetőség?

Az egyik legfontosabb, hogy kipróbálhasd a kerékpárt vásárlás előtt. A próbakört rásegítés nélkül, majd vele együtt is javasolt megtenni. A BELO BIKE-nál a pedelec kipróbálására díjmentes lehetőséget biztosítunk. A próbára nem kell előzetesen bejelentkezned, bármikor ellátogathatsz biatorbágyi üzletünkbe nyitvatartási időben.

Az ingyenes próbalehetőség mellett egy másik extrát is kínálunk. Nálunk az új elektromos kerékpárok mellett akár kedvezőbb áron is vásárolhatsz újszerű kerékpárt. Az elektromos kerékpár teszteken használt modelleket ugyanis 10%-kal kedvezőbb áron veheted meg. Minimális km-rel futott, tökéletes, újszerű állapotban lévő pedelecekről van szó. Tudj meg többet a teszt kerékpár vásárlás lehetőségéről.

BELO BIKE: prémium elektromos kerékpárok webáruháza és üzlete Biatorbágyon

A BELO BIKE egy prémium elektromos kerékpárokra specializálódott webáruház és üzlet, amely Pest megyében található Biatorbágyon. Az üzlet és a webshop egyaránt lehetőséget nyújt az elektromos kerékpár vásárlásra, emellett az üzletben lehetőséged van elektromos kerékpár bérlésre is. 

Miért a BELO BIKE?

  • Az üzletben a választáshoz személyes tanácsadást biztosítunk. Emellett a kerékpárokat a méreteidre állítjuk, hogy vásárlás után akár el is indulhass első utadra új elektromos bringáddal.
  • A boltban elérhető új Ghost, Giant és Capriolo elektromos kerékpárok széles választékával várunk, ahol minden árkategóriában megtalálhatod az igényeidnek megfelelő pedelecet.
  •  Az elektromos kerékpár vásárlók 10% kedvezményt is kapnak a korábban tesztelt kerékpárokra. 
  • Az elektromos kerékpárokra gyártói garancia vonatkozik, emellett szervizelési lehetőséget is kínálunk a vásárlók számára. 
  • A BELO BIKE-nál lehetőség van az elektromos kerékpár bérlésére is, hogy akár hosszabb ideig is tesztelhesd a kerékpárt, mielőtt megvásárolnád a sajátodat.

Elektromos kerékpárt szeretnék!

Érdemes használt elektromos kerékpárt vásárolni?

Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy új elektromos kerékpárt vásároljon. Ebben az esetben érdemes fontolóra venni a használt elektromos kerékpár vásárlását is. Ugyanakkor érdemes megtudakolni az elektromos kerékpár előéletét, mivel az akkumulátor gyengébb lehet ezeknél a bringáknál. 

Általában a használt elektromos kerékpárok ára körülbelül 20-50%-kal alacsonyabb az újakhoz képest.

Ha jó minőségű használt elektromos kerékpárt keresel, érdemes megnézni az online piactereket, ahol sok különböző típus és árkategória közül választhatsz. Továbbá érdemes körülnézni a helyi kerékpárboltokban is, és megnézni, hogy van-e valamilyen ajánlatuk használt elektromos kerékpárokra. 

10% kedvezmény teszt kerékpárokra!

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a használt elektromos kerékpár vásárlásakor? 

Kérd el az összes dokumentációt és bizonylatot, amelyek igazolják az előző tulajdonos és a kerékpár történetét. 

Ellenőrizd a kerékpár alkatrészeit és állapotát, különös figyelmet fordítva az akkumulátorra, amely lehet, hogy már nem olyan hatékony, mint az új elektromos kerékpároknál. Érdemes meggyőződni arról, hogy a kerékpár megfelelően karbantartott volt-e, milyen kopás és sérülések vannak rajta, és kb hány kilométert futott.

Összegzés

Az elektromos kerékpár vásárlása előtt tehát érdemes alaposan átgondolni a fenti szempontokat. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen hatótávra van szükséged, milyen gyártók kínálnak jó minőségű kerékpárokat, milyen árkategóriában érdemes keresgélni, és milyen garancia és extra szolgáltatások állnak rendelkezésre. Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed, akkor biztos lehetsz abban, hogy sikerült a lehető legjobb elektromos kerékpárt választanod az igényeidnek és a pénztárcádnak megfelelően.