Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

Miért fontos a gyermek bukósisak és milyet érdemes választani?

Miért fontos a gyermek bukósisak és milyet érdemes választani?

A bukósisak viselése nagyban csökkenti a halálos és súlyos sérülésekkel járó kerékpáros baleseteket. Gyermekek esetében kifejezetten nagy jelentősége van a bukósisak viselésének, hiszen ők gyakran kevésbé ügyesek és tapasztaltak a kerékpározás terén, ezért nagyobb veszélynek vannak kitéve. A megfelelő sisak nemcsak védelmet nyújt a fej sérülései ellen, hanem növeli a gyermekek önbizalmát is, így bátrabban és biztonságosabban tanulhatják meg a kerékpározás alapjait.

2024.07.19 15:55

A bukósisak viselése nagyban csökkenti a halálos és súlyos sérülésekkel járó kerékpáros baleseteket. Gyermekek esetében kifejezetten nagy jelentősége van a bukósisak viselésének, hiszen ők gyakran kevésbé ügyesek és tapasztaltak a kerékpározás terén, ezért nagyobb veszélynek vannak kitéve. A megfelelő sisak nemcsak védelmet nyújt a fej sérülései ellen, hanem növeli a gyermekek önbizalmát is, így bátrabban és biztonságosabban tanulhatják meg a kerékpározás alapjait. 

Ebben a cikkben bemutatjuk, miért fontos a bukósisak viselése, mire érdemes figyelni gyermek kerékpáros bukósisak kiválasztásakor, és milyen technológiák biztosítják a legmagasabb szintű védelmet.

A BELO-BIKE prémium gyermek kerékpárokat és kiegészítőket árusító biatorbágyi üzletében és webshopjában számos különböző gyermek bukósisak elérhető. 

 

Megnézem, milyen gyermek bukósisakok elérhetők.

 

Miért fontos a bukósisak?

 

gyermek bukósisak

 

A bukósisak egy olyan alapvető kellék a bringázáshoz, mely életet menthet és biztonságos kerékpározást tesz lehetővé.  Sokan amiatt riadnak vissza a bukósisak viselésétől, mert azt gondolják, nem kényelmes, de a modern bukósisakok már komfortos kialakításúak, jól szellőznek és észrevehetetlenek viselés közben, ráadásul divatosak is. A bukósisak viselése nem szabad, hogy kérdés legyen, hiszen a fej a legsérülékenyebb testrészünk, és így különösen fontos a védelme.

 

Gyermekek számára pedig kifejezetten érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő bukósisak kiválasztására, mivel a borulás és a balesetek veszélye náluk nagyobb, és a KRESZ szabályokat sem ismerik még megfelelően. Mindemellett már a biciklizés alapjainál fontos őket a biztonságos közlekedésre nevelni. Egy kényelmetlen sisak elveheti a kedvüket a kerékpározástól, ezért fontos, hogy kényelmes és jó minőségű gyermek biciklis bukósisakot válasszunk.

Melyek a leggyakoribb kerékpáros esések?

 

  • Oldalütközések: Gyakori, hogy a kerékpáros oldalról ütközik egy másik járművel vagy tárggyal, ami könnyen fejsérüléshez vezethet.
  • Elcsúszások: Nedves vagy laza útfelület miatt a kerékpár kicsúszhat, ami szintén fejsérülést okozhat, ha a kerékpáros elesik.
  • Kanyarodási hibák: Túl éles kanyar bevételekor a kerékpáros elveszítheti az egyensúlyát és leeshet a kerékpárról.
  • Hirtelen fékezés: Hirtelen megálláskor a kerékpáros előre bukhat, különösen, ha túlságosan erősen használja az első féket.

 

Milyen következményekkel járhat a fejsérülés?

 

A fejsérülések rendkívül súlyos következményekkel járhatnak, ideértve:

 

  • Agyrázkódás: Enyhébb esetekben az agyrázkódás átmeneti zavartságot, fejfájást és memóriavesztést okozhat.
  • Koponyatörés: Súlyosabb esetekben a koponya törése komoly agyi károsodást vagy akár halált is okozhat.
  • Agyvérzés: Az erős ütések agyvérzéshez vezethetnek, amely az agyban tartós károsodást eredményezhet.
  • Tartós agyi sérülések: Ezek a sérülések tartós kognitív, fizikai és érzelmi problémákhoz vezethetnek.

 

Mitől véd a bukósisak?

A bukósisak többféle módon nyújt védelmet:

 

  • Ütéscsillapítás: A bukósisak belső rétege általában habszivacsból készül, amely elnyeli és eloszlatja az ütések energiáját, csökkentve a fejre gyakorolt erőhatást.
  • Kopásállóság: A külső burkolat kemény anyagból készül, amely ellenáll a kopásnak és karcolásoknak, ezáltal megvédi a fej bőrét és csontjait az éles tárgyaktól és durva felületektől.
  • Ütéselnyelés: A bukósisak képes elnyelni a különböző irányú ütések energiáját, így csökkentve a fejre gyakorolt erőhatásokat.
  • Elosztott erőhatás: A bukósisak kialakítása lehetővé teszi, hogy az ütés erejét szélesebb területen ossza el, így csökkentve az egy pontban koncentrálódó nyomást.

 

Gyermek bukósisakok Magyarországon: mire figyelj?

 

biciklis gyermek bukósisak figuárás

A gyerek kerékpár bukósisakok könnyebbek, kisebb méretűek és gyakran élénk színekben, valamint vidám mintákkal kaphatók, hogy vonzóbbak legyenek a gyerekek számára. Hátul a gyermek biciklis sisakok gyakran kicsit meg vannak hosszabbítva, hogy jobban védjék a tarkót A gyermek biciklis sisakok általában állíthatóak, hogy a gyermekek növekedésével együtt is megfelelően illeszkedjenek.

A gyermek kerékpáros bukósisakok különböző korosztályonként kaphatók, melyek méretükben eltérnek. 

  • Csecsemők és kisgyermekek (1-5 év): Kisebb méretű, könnyű sisakok, gyakran vastagabb párnázással.
  • Gyermekek (6-12 év): Közepes méretű sisakok, állítható pántokkal és szellőzőnyílásokkal.
  • Tinik (13-18 év): Nagyobb méretű gyermek bukósisakok, amelyek már közelebb állnak a felnőtt modellekhez, de a design fiatalosabb.

A gyermek bukósisakoknak meg kell felelniük az EU EN 1078 szabványnak, amely az alábbi követelményeket jelenti:

  • Ütéscsillapítás: A gyermek kerékpáros sisakoknak hatékonyan kell elnyelniük az ütések energiáját.
  • Rögzítési rendszer: A pántoknak biztonságosan kell tartaniuk a sisakot, anélkül, hogy az elmozdulna.
  • Látótér: A sisak nem akadályozhatja a gyermek látását.
  • Szellőzés: A megfelelő szellőzőnyílások biztosítják a fej hűtését.

 

Hogyan válassz gyermek bukósisakot?

A gyermek bukósisak kiválasztásakor a biztonság, kényelem, állíthatóság és design egyaránt fontos szempontok. Válassz olyan bukósisakot, amely megfelel az EU-s biztonsági előírásoknak, kényelmes és jól szellőzik, könnyen állítható és elnyeri a gyermeked tetszését.

 

A következőkben ezeket a szempontokat mutatjuk be részletesebben:

 

Biztonság

  • EU-szabvány: Győződj meg róla, hogy a bukósisak megfelel az EU EN 1078 biztonsági szabványnak, így választhatsz valóban biztonságos gyermek bukósisakot.
  • Anyag és szerkezet: Manapság a legtöbb gyermek bukósisak In-mold technológiával készül, amely során egy ütésvédő EPS habréteget egyesítenek a külső héjjal. A legbiztonságosabb sisakokban MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) technológia található, amely lehetővé teszi, hogy a bukósisak rétegei minden irányban kicsit elmozduljanak ütközéskor. Ez csökkenti az agysérülés kockázatát, mivel kisebb sebességű behatást közvetít a fej felé.
  • Ütéscsillapítás: Ellenőrizd, hogy a sisak hatékonyan elnyeli-e az ütések energiáját.
  • Rögzítési rendszer: Biztosítsd, hogy a pántok biztonságosan tartsák a sisakot, és ne mozduljanak el.
  • Látótér: A bukósisak ne akadályozza a gyermek látását.

Kényelem

  • Párnázás: Válassz olyan bukósisakot, amely megfelelő párnázással rendelkezik a fej kényelméért.
  • Szellőzés: Ellenőrizd, hogy a sisak megfelelő szellőzőnyílásokkal van-e ellátva, hogy hűvösen tartsa a gyerek fejét.
  • Súly: A könnyebb bukósisakok kényelmesebbek, különösen hosszabb viselés esetén.

Állíthatóság

  • Állítható pántok: Biztosítsd, hogy a pántok könnyen állíthatóak legyenek, hogy növekedés közben is megfelelően illeszkedjenek.
  • Méret: A gyermek bukósisak méret kiválasztása a biztonság és a kényelem szempontjából is meghatározó. Válassz olyan kerékpáros bukósisakot, amely a gyermek fejméretéhez igazítható, és növekedésével együtt állítható.

Design

  • Színek és minták: Válassz élénk színeket és vidám mintákat, hogy a gyermek szívesen viselje a sisakot és megjöjjön a kedve a biciklizéshez. Ma már számos divatos gyermek bukósisak elérhető, lányos, fiús színekben és különböző figurákkal ellátva is.
  • Stílus: Győződj meg róla, hogy a design vonzó a gyermek számára, mivel ez növeli a viselési hajlandóságot.


BELO BIKE: Prémium gyermek kerékpárok és kiegészítők Biatorbágyon és a webáruházban

A BELO BIKE egy prémium kerékpárokat és kiegészítőket árusító webáruház és üzlet, amely Biatorbágyon található. Az üzletünk és a webshopunk egyaránt lehetőséget nyújt gyermek biciklis sisakok megvásárlására.

Az üzletben a választáshoz szakszerű segítséget és személyes tanácsadást biztosítunk. Felkészült szakértőink a bukósisak méret választásban is segítségedre lesznek.

  • A boltban gyermek bukósisakok széles választékával várunk, számos vidám színben elérhető nálunk többféle fiús és lányos gyerek bukósisak. 
  • Gyermek biciklis sisakjainknál kiemelten fontosnak tartjuk a biztonság és a kényelem szempontjait. A legtöbb nálunk kapható sisak In-mold technológiával készül és a hátulján LED-világítással van felszerelve a jó láthatóság érdekében.
  • Szakembereink segítenek kiválasztani a megfelelő gyermek bukósisakot biciklihez boltunkban, figyelembe véve gyermeked testméreteit és egyéb preferenciáit.
  • Üzletünkben kerékpár szervizelési lehetőséget is kínálunk a vásárlók számára. 

 

Gyermek bukósiskot szeretnék!

 

Hogyan szoktasd a kerékpárhoz a gyermeket?

A gyermek kerékpárhoz szoktatása lépésről lépésre történjen, hogy biztonságos és élvezetes legyen számára. Kezdd azzal, hogy a gyermeket játékosan megismerteted a kerékpárral, hagyd, hogy felfedezze és megszokja a biciklit. Először egyensúlyozó vagy futóbiciklit használj, amely segít neki megtanulni az egyensúlyozást pedálozás nélkül. Amikor már magabiztosan használja, áttérhettek a pedálos kerékpárra, lehetőleg stabil, sík területen gyakorolva. Fontos, hogy mindig viseljen megfelelő méretű bukósisakot és védőfelszerelést. Légy türelmes és támogató, dicsérd a próbálkozásait és haladását, hogy pozitív élménnyé váljon számára a kerékpározás.

 

Ha bővebben érdekel a téma, olvasd el korábbi cikkünket, melyben kifejtjük, miért érdemes a gyermekedet hamar megtanítani kerékpározni.

Összegzés

A gyermek bukósisak viselése elengedhetetlen a biztonságos kerékpározás érdekében. Az olyan modern sisakok, amelyek megfelelnek az EU-s szabványoknak, nemcsak hatékonyan védik a fejüket, hanem kényelmesek és divatosak is, így a gyerekek szívesen hordják őket. A megfelelő bukósisak kiválasztásával és viselésével a szülők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyermekek biztonságosan élvezhessék a kerékpározás örömeit.