Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Milyen kerékpárt válasszak?

2023.09.05 13:24
Milyen kerékpárt válasszak?

A kerékpározás nemcsak egy környezetbarát közlekedési mód, hanem egyben szórakoztató és egészséges hobbi is lehet. Ahhoz, hogy teljes mértékben kiélvezhesd ezt a tevékenységet, fontos, hogy a célnak megfelelő kerékpárt válaszd ki, ráadásul a megfelelő méretben.

Ebben a cikkben áttekintjük, mire érdemes figyelni a kerékpár vásárlás során, és bemutatjuk a különböző kerékpár típusokat és márkákat. Emellett megvizsgáljuk a kerékpár bérlés előnyeit, és bemutatjuk a BELO BIKE üzlet és webshop kínálatát.

Milyen kerékpárt válasszak: Típus, méret, útmutató vásárláshoz

A kerékpározás nemcsak egy környezetbarát közlekedési mód, hanem egyben szórakoztató és egészséges hobbi is lehet. Ahhoz, hogy teljes mértékben kiélvezhesd ezt a tevékenységet, fontos, hogy a célnak megfelelő kerékpárt válaszd ki, ráadásul a megfelelő méretben.

Ebben a cikkben áttekintjük, mire érdemes figyelni a kerékpár vásárlás során, és bemutatjuk a különböző kerékpár típusokat és márkákat. Emellett megvizsgáljuk a kerékpár bérlés előnyeit, és bemutatjuk a BELO BIKE üzlet és webshop kínálatát.

Milyen kerékpárt válasszak? A főbb kerékpár típusok

A kerékpárok számos különböző típusban érhetők el, amelyek eltérő felhasználási módokra vannak tervezve. Fontos, hogy választásodat a tervezett használat és az egyéni igényeid alapján hozd meg.

Női, férfi és gyermek kerékpárok

A női és férfi kerékpárok közötti különbség a vázgeometriában és az ülésmagasságban nyilvánul meg leginkább. A női kerékpárokra jellemző, hogy rövidebb és alacsonyabb vázzal rendelkeznek, valamint lágyabb rugókkal vannak felszerelve a villák tekintetében. A nyereg középső része szintén lágyabb és szélesebb, ennek oka a nők ülőcsontjainak eltérő távolságában rejlik a férfiakhoz képest. Emellett a női modellek kormányzása is gyakran eltérő lehet: a hölgyek gyakran részesítik előnyben az ívelt "fecskefogású" kormányt és fékeket, amelyek kisebb ujjakkal és alacsonyabb erőkifejtéssel is könnyedén irányíthatóak.

Gyermek kerékpárok esetében pedig a méret és a biztonságos használat a fő szempont. A megfelelő kerékpár méret és típus kiválasztásához érdemes szakértő tanácsait is igénybe venni. 

 

A BELO BIKE szakértői online vagy biotorbágyi üzletünkben is állnak rendelkezésedre, továbbá a kerékpár méretének beállításában is segítségedre lesznek.

City trekking kerékpár

A városi "túra" kerékpárok városi környezetben, aszfalton való közlekedésre ideálisak. Kényelmes üléssel és vázgeometriával rendelkezik. Utóbbi lehetővé teszi, hogy teljesen egyenes háttal tudj ülni a biciklin, így a mindennapos munkába járás sem okoz nehézséget. A BELO BIKE kerékpár kínálatában széles választékot találsz városi túrakerékpárokból mind nők, mind férfiak számára.

Túra trekking kerékpár

Túrázásra tervezett kerékpárok, amelyek hosszú utakhoz és kihívásokhoz is alkalmasak, mint például a Velencei- vagy a Tisza-tó körbetekerése. Különböző felszereltséggel és mérettel érhetők el. A legjobb trekking kerékpárok lehetővé teszik, hogy kényelmes, egyenes testtartással tudj ülni a kerékpáron. A túra kerékpárok kölcsönzése és opció a vásárlás mellett, és a megfelelő kiegészítőket is megtalálod a BELO BIKE webáruházában, legyen szó sárvédőkről, lámpákról vagy csomagtartóról.

Az egyik legjobb női kerékpárok és férfi trekking bringák szerintünk:

Crosstrekking kerékpár

A crosstrekking a túra trekking kerékpár sportosabb változata. Ezek a kerékpárok a városban és terepen való sportosabb kerékpározáshoz vannak kialakítva. Könnyebb vázzal, sportosabb geometriával rendelkeznek, valamint gyárilag nincsenek felszerelve olyan kiegészítőkkel, mint a csomagtartó, a sárvédő és a kitámasztó. 

A többi trekking kerékpárral ellentétben a cross trekking kerékpárok sportosabb, döntött testtartást támogató vázgeometriával rendelkeznek, amely jobb teljesítményt és gyorsabb városi és terep kerékpározást tesz lehetővé. Amennyiben hosszabb túrákra indulnál, és nem a gyorsaság a legfontosabb számodra, akkor a sima túra trekking kerékpár jobb választás lehet.

A BELO BIKE kínálatában különböző crosstrekking kerékpár modellek állnak rendelkezésre.

 

City, túra vagy crosstrekking? A mindent a trekking kerékpárokról cikkünk tovább segít eligazodni a választásban.

MTB kerékpár

A mountainbike (MTB) kerékpárokat terepen való használatra tervezték. Különböző altípusok léteznek, beleértve a merev falú (hardtail) és teljes felfüggesztésű változatokat is. Tudj meg többet arról, hogyan vásároljunk mountainbike-ot.

 

C PRO ALL-GO 9.7 | 29" FEKETE FÉRFI ÖSSZTELESZKÓPOS MTB KERÉKPÁR 16"

C PRO MTB AL-PHA 9.5 29" | PIROS FÉRFI MOUNTAINBIKE 19"

Elektromos kerékpárok

Az elektromos kerékpár vagy másnéven pedelec kiváló választás lehet, ha hosszabb távokat szeretnél megtenni könnyedén. A kiválasztáshoz és vásárláshoz segítséget nyújt a Mi alapján válassz elektromos kerékpárt című cikkünk.

Gravel kerékpár

A gravel jelentése kavics, sóder. Ebből is következik, hogy ez a kerékpár ideális választás mezei földutakra és a burkolatlan, kavicsos útfelületekre. A fékezést tárcsafékek biztosítják, és a váz tervezése lehetővé teszi csomagok és sárvédők könnyű rögzítését.

 

A meghosszabbított villa és a finom mintázatú, szélesebb gumik lehetővé teszik, hogy a burkolt utakon túl könnyű terepen is könnyedén mozoghass. A rövidebb váz pedig kényelmesebb ülést biztosít. A gravel kerékpárokra jellemzőek a tárcsafékek és a hajlított sportkormány (koskormány). A gravel könnyedén kezeli az alacsony minőségű aszfaltot, erdei utakat, sáros és kavicsos felületeket is.

 

CPRO G 9.6 | FEKETE GRAVEL KERÉKPÁR 180 - 195 CM MAGASSÁGIG

GIANT REVOLT 2 KÉK FÉRFI GRAVEL ML KERÉKPÁR

Országúti kerékpár

Az országúti kerékpárok a sebességre és a hatékonyságra összpontosítanak. A keskeny, sík gumik és a koskormány miatt deálisak hosszabb aszfaltos utakhoz. Az aerodinamikus sportnyereg, a minimális gördülési ellenállás, a könnyű váz mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendelkezésre álló energia minél hatékonyabban alakuljon át sebességgé.

A korábbi években ezeket a kerékpárokat elsősorban profi versenyzők használták, azonban népszerűségük ma már a hobbi kerékpározók körében is nőtt. Hátránya, hogy nem túl kényelmesebb, így amennyiben csak munkába járáshoz keresel kerékpárt, akkor a city trekking lesz a jó választás. 

 

Fontos, hogy jeges utakon könnyen megcsúszhatsz az országúti kerékpárral, így szélsőséges időjárásban szigorúan kerüld a használatukat!

Mire figyelj kerékpár vásárlásakor?

Váz mérete

A megfelelő vázméret kiválasztásához használhatod az alábbi vázméret kalkulátort, de mindig ajánlott a boltban kipróbálni a kerékpárt. Az ideális vázméretet gyakran a testmagassághoz igazodva adják meg, pedig a lábhossz pontosabb képet ad (a lábtól az ágyékig terjedő távolság). Ideálisan, ha a kerékpáros a kerékpár váza felett áll, akkor a felső cső távolsága az ágyéktól nagyjából 8 cm kell, hogy legyen. 

 

Lábhossz

Vázméret (cm)

Vázmérete (inch)

72 cm

42 cm

16,5 inch

75 cm

44 cm

17,3 inch

79 cm

46 cm

18,1 inch

82 cm

48 cm

18,9 inch

87 cm

50 cm

19,7 inch

89 cm

52 cm

20,5 inch

92 cm

54 cm

21,3 inch

96 cm

56 cm

22 inch

 

A vázméret akár ennél alacsonyabb is lehet, ha kifejezetten sportolásra szeretnéd használni a kerékpárt, és nem a kényelem a fő szempont.

Váz anyaga

 Vázanyagok között a carbon és az alumínium az elterjedtek. Az ideális váz kiválasztásakor fontos szempontok a merevség és a súly. Az optimális váz magas merevségű és alacsony súlyú kell legyen, ugyanakkor fontos megérteni, hogy ezek a fizikai tulajdonságok szoros kapcsolatban állnak egymással, és a merevség növelése általában az anyag súlyának növekedésével jár együtt. A gyártók tehát mindig az ideális ötvözetet keresik.

 

Az alumínium a legelterjedtebben használt anyag. Könnyebb, mint az acél, ugyanakkor a szükséges merevség elérése érdekében az alumínium vázaknak nagyobb átmérőjű csövekből kell állniuk. Az alumínium vázak ár-érték aránya kedvező, azonban hosszú távú intenzív terhelés mellett könnyen sérülhetnek.

Az acél merevebb anyag, mint az alumínium, de gyakran nehezebb és drágább is a gyártása. Idővel rozsdásodhat, de még így is javítható hegesztéssel. Jelenleg leginkább BMX kerékpárokhoz és túra trekking kerékpár vázakhoz használják.

A carbon vázak kiváló merevség-súly aránnyal rendelkeznek, és hatékonyan elnyelik a rezgéseket. Általában magasabb árkategóriába tartoznak, de az ár a minőséget tükrözi.

 

CPRO karbon vázas kerékpárok

Kerék mérete

A kerékpárok különböző méretű kerekei különböző területeken jobbak lehetnek. Ebben segítségedre lehet az alábbi kerékméret táblázat.



Kerékpár típusa

Jellemző kerékméret

Trekking, cross, gravel és országúti kerékpárok

28" – 29"

City trekking kerékpárok

24" – 29"

MTB kerékpárok

26" – 29"


Váltó- és fékrendszer, felszereltség

A megfelelő felszereltséget a tervezett használat és igények alapján válaszd meg. Főleg változatos terepeken kiemelten fontos, hogy a váltó problémamentesen működjön, és a lehető legtöbb fokozatot biztosítsa a kényelmes tekerés érdekében. A Shimano váltók ezen a téren piacvezetők - a Gepida trekking kerékpárok alapfelszereltsége -, ami nem véletlen. 

 

A fékrendszer kialakítása szintén típusfüggő. A trekking kerékpárokat általában mechanikus felnifékekkel szerelik fel. Szemben a MTB és az országúti kerékpárokkal, amelyek gyakran hidraulikus tárcsafékkel felszereltek. A mechanikus felnifék esetén kiemelkedő gyártó a Shimano, valamint Capriolo city kerékpárok esetén a LOGAN ALLOY V-BRAKE fékek. A Logan M2000-es tárcsafékek pedig a minőségi mountainbike-ok jellemző alapfelszereltségei.

Garancia és szolgáltatások

Fontos, hogy a vásárolt kerékpárra garancia vonatkozzon, és érdemes megnézni, milyen extra szolgáltatásokat kínál a bolt vagy webshop. Szerviz lehetőség és egyéb extra szolgáltatások is befolyásolhatják döntésed.

Kerékpár vásárlás lehetőségei: hol vásárolj?

Fizikai üzlet

A fizikai üzletben a szakértő tanácsokkal és a kipróbálási lehetőséggel élvezetes vásárlási élmény vár. A BELO BIKE üzlete a méretre állítástól kezdve a szervizig sok előnnyel szolgál.

 

Kerékpár webshop

A webshopok széles választékot és kényelmes vásárlást kínálnak. A BELO BIKE webshopjában is megtalálod a kiválasztott kerékpárakat, és akár kompatibilis alkatrészeket is rendelhetsz. Fontos, hogy megbizonyosodj a webshop biztonságosságáról és az ügyfélszolgálat elérhetőségéről.

Kerékpár bérlés

Ha nem tervezel hosszú távú vásárlást, vagy csak időszakosan szeretnél kerékpározni, érdemes a bérlés lehetőségét is figyelembe venni. Bérelhetsz kerékpárt külföldi utazáshoz vagy hétvégi túrákhoz is.

BELO BIKE: Széleskörű kerékpár kínálat és szolgáltatások

A BELO BIKE üzlet és webshop kombinálja a fizikai üzlet előnyeit a webes kényelemmel. Próbáld ki a kerékpárokat, és kapj szakértő tanácsot a megfelelő választáshoz. A BELO BIKE előnyei között szerepel a méretre állítás, a bérlési lehetőség, a szerviz és még sok más. Ráadásul a tesztelésre használt kerékpárokat kedvezménnyel is megvásárolhatod.

Érdemes használt kerékpárt vásárolni?

A használt kerékpár vásárlás is lehet jó döntés, ha körültekintően jársz el. Ellenőrizd a kerékpár állapotát, és győződj meg arról, hogy minden fontos alkatrész megfelelően működik.

A kerékpár kiválasztása komoly döntés, hiszen a megfelelő típus és méret kiválasztása mellett az egyes márkák és modelljeik is jelentősen befolyásolhatják a kerékpározási élményt. Gondos tervezéssel és kutatással megtalálhatod az ideális kerékpárt az igényeidnek és használati területnek megfelelően. Ne felejtsd el figyelembe venni a saját kényelmedet és preferenciáidat, hogy a kerékpározás valóban öröm legyen számodra.