Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Trekking kerékpár: kinek való, hogyan válassz ?

2023.06.01 08:20
Trekking kerékpár: kinek való, hogyan válassz ?

A trekking kerékpár a legnépszerűbb kerékpártípus Magyarországon, mindezt sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. A laikusok azonban könnyen elveszhetnek a különböző trekking kerékpárok között: city vagy túra trekking kerékpárt válasszanak? Esetleg a cross-trekking lenne a jó választás? Ebben a cikkben bemutatjuk, kinek való és milyen terepre alkalmas a trekking kerékpár, és mi alapján érdemes választani. 

Trekking kerékpár: kinek való és mi alapján válassz?

A trekking kerékpár a legnépszerűbb kerékpártípus Magyarországon, mindezt sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti. A laikusok azonban könnyen elveszhetnek a különböző trekking kerékpárok között: city vagy túra trekking kerékpárt válasszanak? Esetleg a cross-trekking lenne a jó választás? Ebben a cikkben bemutatjuk, kinek való és milyen terepre alkalmas a trekking kerékpár, és mi alapján érdemes választani. 

Emellett bemutatjuk a BELO BIKE kényelmes és prémium trekking kerékpárjait, amelyeket a biatorbágyi üzlet mellett webáruházunkban országszerte megvásárolhatsz. Sőt, akár trekking kerékpár bérlésére is van lehetőséged. 

Milyen trekking kerékpárokat kínálunk?


Kinek való a
trekking kerékpár

A trekking kerékpár Magyarországon az egyik legnépszerűbb választás, mivel kényelmes és sokféle terepen használható. Ez a kerékpártípus ideális a murvás és aszfalt úton való közlekedésre is. Magyarországon számos kerékpáros túrahelyszín található, például a Balaton körüli kerékpárút és a Bükki Nemzeti Park, amelyek tökéletesek a trekking kerékpározás szerelmeseinek.

A trekking kerékpár különösen alkalmas túrázásra, mindennapi városi használatra, aszfaltra, napi mozgáshoz és edzéshez, valamint gyermekeknek is túra kerékpározásra. Fontos megjegyezni, hogy különbséget kell tenni city és túra trekking kerékpárok között. 

City trekking kerékpárok

A city trekking kerékpárokat inkább az aszfaltúton való közlekedésre és városi környezetre tervezték. Kiemelt szerepet kap a kényelem, amit a párnázott ülések, a dönthető kormány és a kényelmes üléspozíciót lehetővé tévő vázgeometria biztosít. Utóbbi azt jelenti, hogy teljesen egyenes háttal tudsz ülni a biciklin. Természetesen léteznek női és férfi city trekking kerékpárok is, így még inkább az igényeidre szabhatod a biciklit.

Túra trekking kerékpárok

A túra trekking kerékpárok a hosszabb távú kerékpározásra és túrázásra vannak tervezve. Ennek megfelelően általában kényelmesebb üléssel és vázgeometriával rendelkeznek. A city kerékpárokhoz hasonlóan a túra trekking váz is lehetővé teszi a kényelmes üléspozíciót, vagyis viszonylag egyenes háttal ülhetsz a kerékpáron, de már azért valamennyire előre kell hajolnod. Ez csökkenti a fáradtságot és lehetővé teszik a hosszabb időn át tartó kényelmes pedálozást.

A túra trekking kerékpárok tervezése során nagyobb hangsúlyt fektetnek a terhelhetőségre és a változatos terepen való közlekedésre. A túra kerékpárok robusztusabb vázzal és szélesebb gumiabronccsal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a biztonságos és kényelmes haladást murván, földúton és könnyű terepen egyaránt. A gumi mintázata is olyan, hogy minimális terepezésre is használható legyen.

Cross trekking és gravel kerékpárok: hogy is van ez?

Sokan összekeverik a túra trekking kerékpárokat a cross-trekkinggel, pedig valójában utóbbi a túra trekking kerékpár sportosabb változata. A cross trekking kerékpárok a városban és terepen való sportosabb kerékpározáshoz vannak kialakítva. Ezek könnyebb vázzal, sportosabb geometriával rendelkeznek, és a kialakításuk teljes egészében az off-road tevékenységekre optimalizált. A könnyű súly abból is következik, hogy gyárilag nincsenek felszerelve olyan kiegészítőkkel, mint a csomagtartó, a sárvédő és a kitámasztó

Míg a többi trekking kerékpár az egyenes testtartást ösztönzi, a cross trekking kerékpárok sportosabb, döntött testtartást támogató vázgeometriával rendelkeznek, amely jobb teljesítményt és gyorsabb városi és terep kerékpározást tesz lehetővé.

Ha még ennél is tovább akarunk menni, akkor léteznek gravel kerékpárok, amelyek pedig a trekking és az országúti kerékpárok előnyeit ötvözik. A gravel kerékpár külsőre inkább az országúti biciklivel mutat rokonságot, de közepes felszereltségével keményebb terepen is remek szolgálatot tesz.

Elektromos trekking kerékpárok

Fontos megemlíteni, hogy léteznek elektromos trekking kerékpárok is, amelyek kiváló választást jelenthetnek azoknak, akik hosszabb távokat szeretnének megtenni, vagy segítséget szeretnének kapni a dombos területek megtételéhez.

Mountainbike vagy túra trekking kerékpár?

Az egyik leggyakoribb dilemma, amivel hozzánk szoktak fordulni. A túra trekking kerékpár a gödrök, kövek kerülése mellett sima erdei utakon kiválóan helyettesíti a MTB kerékpárokat. Azonban, ha meredekebb murvás utakra tévedsz, vagy eső után szeretnél egy jót kalandozni erdei utakon, akkor jóval biztonságosabb és strapabíróbb választás lesz egy mountainbike.

Szempontok trekking kerékpár választásánál

A legfontosabb, hogy kényelmes, és a felhasználás céljának megfelelő kerékpárt válassz. Azonban az alábbi szempontokat is ajánlott figyelembe venned, hogy a trekking kerékpár hosszú ideig biztonságos és hű társad legyen a kalandokban.

Felhasználás módja (terep)

Korábban már említettük, hogy létezik trekking városi kerékpár és olyan trekking, ami kifejezetten túrabicikli. Ezeknek a sajátosságait nem ismételnénk, azonban valamit még fontos tudnod.

A city trekking és túra trekking kerékpárok közötti határvonal bizonyos gyártók és márkák esetén elmosódik. 

Mi a BELO BIKE csapatával segítünk az egyéni preferenciák és a tervezett kerékpáros tevékenység alapján eldönteni, hogy melyik típusú kerékpár felel meg legjobban az igényeidnek. Gyere el a BIA KORZÓBAN található üzletünkbe, vagy keress minket a webáruházon keresztül! 

Váz

Ha túrázáshoz keresel trekking kerékpárt, akkor fontos olyat választani, ami sportosan is néz ki, de a vázgeometria kialakítása miatt kényelmesen, szinte egyenes háttal ülhetsz rajta, nem kell alacsonyan fogni a kormányt. A GEPIDA ALLOY TREKKING vázak kifejezetten strapabíróságukról híresek, ezekre biztosan hosszú ideig számíthatsz.

A city kerékpároknál is fontos, hogy kényelmesen tudj ülni, az egyenes üléspozíciót itt is garantálnia kell a vázgeometriának. Természetesen a női city és túra trekking kerékpárok süllyesztett vázzal rendelkeznek, míg a férfi biciklik váza magasabb.

Érdemes tudnod, hogy az Örök vázgarancia program keretében a Gepida vállalja, hogy a későbbiekben esetlegesen előforduló vázprobléma jelentkezésekor, a lehető legrövidebb határidőn belül megjavítja vagy kicseréli a hibás vagy sérült vázadat.

Váltó

Főleg változatos terepeken kiemelten fontos, hogy a váltó gond nélkül működjön, és a lehető legtöbb fokozatot biztosítsa a kényelmes tekerés érdekében. A Shimano váltók ezen a téren piacvezetők - a Gepida trekking kerékpárok alapfelszereltsége -, ami nem véletlen. A Shimano váltók híresek a kiváló minőségű alkatrészekről és a precíz kivitelezésről. A Shimano cég hosszú évek tapasztalatával rendelkezik a kerékpáros alkatrészek terén, és a váltóikat szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá, hogy megbízható teljesítményt biztosítsanak a kerékpározás során.

Fék

A trekking kerékpárokat általában mechanikus felnifékekkel szerelik fel. Szemben a MTB és az országúti kerékpárokkal, amelyek gyakran hidraulikus tárcsafékkel felszereltek. 

A mechanikus felnifék az alábbiak szerint működik: amikor a fékkar a kormányon meghúzódik, egy bowden kábel vagy huzal a fékkar mozgását továbbítja a fékdaruhoz vagy féktárcsához. Ez a mozgás erőt generál, amelyet átvitel a fékbetét vagy fékpofa a kerékpár felnijére vagy féktárcsájára. Az ezen a felületen létrejövő súrlódás lassítja le vagy állítja meg a kerékpárt. 

Azért, hogy ez valóban időben megtörténjen, kiemelt szerepe van a minőségi alkatrészeknek, amiben a Shimano, valamint Capriolo city kerékpárok esetén a LOGAN ALLOY V-BRAKE első és hátsó fékek jeleskednek. 

Kormány

Akár city, akár túra trekking kerékpárról van szó, fontos a dönthető kormány azért, hogy hosszabb távon is kényelmes legyen a tekerés. A túra trekking bicikliknél is olyat érdemes választani, amelyek akár egyenes testtartást is lehetővé tesznek, mert ez jelentős terhet vesz le a gerincedről, és hosszú távon jóval élvezetesebb így a tekerés. 

Kényelmes trekking kerékpár ismérvei

A túra trekking kerékpárok tervezése során figyelembe veszik a nagyobb terhelést és az esetleges csomagok szállítását. Éppen ezért ezek a kerékpárok gyakran rendelkeznek erősebb csomagtartókkal, amelyek lehetővé teszik a poggyász vagy hátizsák rögzítését. Ez ideálissá teszi őket hosszabb távú túrákhoz vagy többnapos kerékpáros utazásokhoz.

A city trekking kerékpárok tervezése során szintén nagy hangsúlyt fektetnek a kényelemre és az ergonómiára. Kényelmes üléssel, dönthető kormánnyal és egyenes testtartást elősegítő vázgeometriával rendelkeznek. Ezáltal ideálisak városi közlekedésre és hosszabb távú kerékpározásra aszfalton.

Teleszkóp

Túra trekking kerékpárok esetén alapfelszereltség a teleszkóp. A mi trekking kerékpárjaink első teleszkóppal felszereltek, ami hosszabb utakon nagyon nagy segítség lehet, hiszen segít csillapítani az utak rezgéseit, ütéseit.

Gumiabroncsok

A túra trekking kerékpárokra nagy átmérőjű kerekek jellemzők, kevéssé ballonos, országúti vagy futóbordás mintájú gumikkal szokták őket ellátni a kis gördülési ellenállás érdekében. Így aszfalton gyorsan, terepen pedig stabilan tudsz haladni a biciklivel. A city kerékpárok gumija ellenben kifejezetten a városi közlekedésre készült, ám némely gyártónál ez a city és túra biciklik esetén összemosódik.

Méret

Van egy általános "ökölszabály", amivel kiszámíthatod a megfelelő méretet. Mi azonban azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen próbáld ki a szimpatikus kerékpárt, akár trekking kerékpár bérlésével, akár tesztkörrel a vásárlás előtt, hogy a gyakorlatban is megtapasztald, kényelmes-e az üléspozíció. 

Ha mégis webáruházban szeretnél vásárolni, a BELO BIKE-nál nem kell sokat bajlódnod, mert kerékpáronként feltüntetjük, hogy az adott vázméret milyen testmagassághoz lesz megfelelő.

Felszereltség

A túrázásra vagy mindennapi városi használatra felszerelt city kerékpárok alapfelszereltsége a sárvédő, a csomagtartó, a kitámasztó és a világítás. Sokszor ezeken a biciklin a láncot láncvédő is borítja, hogy például a napi munkába járás során ne koszoljuk össze a lánccal a ruhánkat.

A cross trekking általában nem tartalmaz sárvédőt, kitámasztót és csomagtartót, de ezeket bármikor megvásárolhatod és felpattinthatod a bringádra, a BELO BIKE-nál mi is szívesen segítünk ebben. 

Városi és hosszabb túrákhoz is egyaránt ajánlott a kerékpáros bukósisak, a gyermekek számára készült bukósisak többféle méretben is kapható. A városi kerékpárokhoz elkelhet még egy csengő, vagy kosár a napi bevásárláshoz.

Mennyibe kerül a trekking kerékpár?

A city és a túra trekking kerékpárok között árban nincs jelentős különbség, bár a city kerékpárok általánosságban véve olcsóbbnak tekinthetők. A reális árak 150 000 és 500 000 Ft között változnak. 

Amennyiben hosszabb távokon és változatos terepeken szeretnéd használni a trekking kerékpárt, akkor valószínűleg az ársáv felső harmadában talált prémium túrabicikli lesz a megoldás. 

Amin semmiképpen nem érdemes spórolni, az a fék és a váltó, de a váz és a strapabíró abroncsok is legalább annyira fontosak. A belépő szintű trekking biciklik inkább az alsó harmadban mozognak, ezek hobbi szintű túrázásra tökéletesen alkalmasak, nyugodtan körbe biciklizheted velük a Velencei-tavat vagy a Tisza-tavat.

A city kerékpároknál akár már 150-200 000 Ft között találhatsz olyat, amivel kiválthatod a napi tömegközlekedést. 

A trekking kerékpár bérlés ára a bérleti időszak hosszától függ, nálunk például 15 000 Ft/nap a tarifa. A hétvégi bérlés 30 000 Ft-ba kerül, de ráérsz kedden visszahozni a kerékpárt, ezért tulajdonképpen egy napot ajándékba kapsz. Emellett kaucióval is számolnod kell, mert alapvetően prémium kerékpárokról van szó. 

Ha használtan szeretnél trekking kerékpárt vásárolni, az sem ördögtől való. Ilyen esetben kérdezz rá a szervizelési előzményekre, milyen alkatrészcseréket végeztek rajta és mikor, valamint alaposan tedd próbára a kerékpárt akár több kör erejéig. 

A használt kerékpár vásárlását főleg akkor ajánljuk, ha elsőre csak egy belépő szintű trekkingre vágysz, hogy kipróbáld, milyen gyakran fogsz kerékpárra ülni. Ha meggyőződtél róla, hogy neked való, akkor beruházhatsz egy vadonatúj, prémium trekking kerékpárra.

A belépő szintű trekking, prémium trekking kerékpár, belépő szintű túrabicikli, prémium túrabicikli.

Legjobb trekking kerékpár márkák

Giant

A Giant az egyik legnagyobb kerékpárgyártó cég a világon, és kifejezetten jó választás trekking kerékpár vásárlásakor. A Giant trekking kerékpárok kiváló minőségűek, kényelmesek és sokoldalúak.

Trek

A Trek egy ismert amerikai kerékpár márka, amely széles választékban kínál trekking kerékpárokat. A Trek kerékpárok magas minőségű alkatrészekkel és kiváló teljesítménnyel rendelkeznek.

Ghost

A GHOST vállalatot két fiatal kerékpár-rajongó alapította, Uwe Kalliwoda és Klaus Möhwald, az észak-bajorországi Waldsassen-ben. 1993 óta fejlesztenek és gyártanak kiváló minőségű kerékpárokat a profi versenyzőknek és hobbi kerékpárosoknak egyaránt. Trekking téren elsősorban a túra és cross trekking modellekkel tűnnek ki. Fejlesztőik tapasztalt mérnökök, de ennél fontosabb, hogy szenvedélyes bringások. Sokak versenyeznek közülük Cross Country-ban, 4X-ban és az Enduro Word Series-ben. Ezért tudják, mi kell egy ösvényen, mi az, ami ténylegesen működik. Minden fejlesztés egyedi ötleten és inspiráción alapul.

Néhány kiemelt Ghost túra trekking kerékpár:

Gepida

A Gepida egy magyar kerékpármárka, amely népszerű és elismert a trekking biciklik terén. Érdekesség, hogy a nevét egy germán népről kapta, de számos kerékpárjuk a japán Shimano váltók és fékek minőségét ötvözi a németektől ismert precizitással. 

A Gepida kerékpárokra jellemző a kényelmes vázgeometria, az innovatív technológia, valamint a megbízhatóság és az egyedi design. Ha ki kellene emelnünk néhány túra trekking kerékpárt, akkor az alábbiakat javasolnánk:

Capriolo

Ha fontos számodra, hogy magyar fejlesztést támogass a vásárlásoddal, akkor a Vajdaságban alapított Capriolo vállalat kínálatában is érdemes szétnézned. A több mint 25 éves múlttal rendelkező cég egy a mai napig ott élő magyar család tulajdonában áll. 

Ma már modern gyártósoron, több mint 200 dolgozóval, korszerű gépekkel és magas technikai követelmények mellett készülnek a kerékpárok. Több mint 20 országban van jelen a márka, a kerékpárok ISO 9001, ISO 14001 és OHSAS 18001 nemzetközi tanúsítvánnyal rendelkeznek.

A city és a túra trekking kerékpárok terén is nagy kínálattal rendelkeznek. A city kerékpárok között a modern és a klasszikus design szerelmesei is megtalálják a számításaikat:

 

BELO BIKE: prémium trekking kerékpárok Biatorbágyon és a webáruházban országosan

Túrázásra vagy mindennapi városi használatra a teljesen felszerelt Gepida és Capriolo city kerékpárjainkat ajánljuk, hiszen ezeken sárvédőt, csomagtartót is világítást is találsz. Tökéletesek a napi munkába járáshoz vagy akár több napos túrázásra. Egyenes háttal ülhetsz rajtuk, így hosszabb távokat is könnyedén megtehetsz.

City trekking kerékpárok


Aszfaltra, napi mozgásra vagy edzéshez azokat a sportosabb Gepida, Capriolo és Giant trekking bringáinkat ajánljuk, amelyekkel gyorsan tudsz közlekedni alacsony gördülési ellenállásuk miatt, sportosan is néznek ki, de a vázgeometria kialakítása miatt kényelmesen, szinte egyenes háttal ülhetsz rajtuk, nem kell alacsonyan fogni a kormányt. Sárvédővel, csomagtartóval és lámpákkal felszerelhetőek.

Túra trekking kerépárok

Miért a BELO BIKE?

  • Országszerte vásárolhatsz webáruházunkból, de Biatorbágyon a BIA KORZÓ 1. emeletén is megtalálsz minket. 
  • Az üzletben a választáshoz személyes tanácsadást biztosítunk. Emellett a kerékpárokat a méreteidre állítjuk, hogy vásárlás után akár el is indulhatsz első utadra új trekking bringáddal.
  • A boltban elérhető Gepida, Giant és Capriolo trekking kerékpárok széles választékával várunk, ahol minden árkategóriában megtalálhatod az igényeidnek megfelelőt.
  •  Korábban tesztelt kerékpárjainkra 10% kedvezményt is igénybe vehetsz.
  • A BELO BIKE-nál lehetőség van a trekking kerékpár bérlésére is, hogy akár hosszabb ideig is tesztelhesd a kerékpárt, mielőtt megvásárolnád a sajátodat.
  • Szakértő kollégáinkra kerékpárod karbantartását, javítását is rábízhatod.
Minőségi trekking kerékpárt szeretnék! 


Hasznos kérdések és válaszok a trekking kerékpárokról

1. Milyen típusú túrabiciklit érdemes választani?

A túrabicikli típusát a tervezett terepviszonyok és a tervezett távolság alapján érdemes választani. Az ajánlott típusok közé tartoznak a városi city trekking kerékpárok, a túra trekking biciklik, a cross trekking bringák és a gravel biciklik. A cross trekking átmenetet jelent a mountainbike és a trekking között, míg a gravel az országúti és a sportos trekking biciklik előnyeit ötvözi.

2. Milyen felszerelésekre van szükség a túrabiciklizéshez?

A túrabiciklizéshez szükséges felszerelések közé tartozik a megfelelően illeszkedő bukósisak, kerékpáros kesztyű, kerékpáros nadrág, illetve megfelelő öltözet a különböző időjárási körülményekhez. Fontos a kerékpáros cipő, esetleges tartalék belsők, pumpa, vízpalackok és a megfelelő tároló dobozok.

3. Hogyan lehet megfelelően felkészülni egy hosszabb túrabicikli túrára?

A hosszabb túrabicikli túrára való megfelelő felkészülés magában foglalja az állóképesség növelését és a kerékpározás specifikus edzéseket. Fontos a megfelelő étrend és hidratáció, valamint a kerékpáros technikák gyakorlása. Továbbá érdemes gondosan megtervezni a túra útvonalát, időben lefoglalni az esetleges szállásokat és megvenni a szükséges felszerelést.

4. Milyen útvonalakat ajánlanak a túrabicikli szerelmeseinek?

A túrabicikli szerelmeseinek ajánlott útvonalak közé tartoznak a hosszabb távú túrák a Bükkben vagy más nemzeti parkok területén, de kezdetnek az egynapos Velencei-tó vagy Tisza-tó körbebiciklizés is jó program lehet. Rövidebb, de nagyobb szintemelkedéssel járó túrákért érdemes Biatorbágyra és környékére látogatni.

Ha az országhatáron kívülre merészkednél, akkor ajánljuk figyelmedbe az EuroVelo hálózatot, amely egész Európát átszelve kínál biciklis útvonalakat.

5. Milyen biztonsági előírásokat kell betartani a túrabiciklizés során?

A túrabiciklizés során fontos betartani a biztonsági előírásokat. Ezek közé tartozik a bukósisak viselése minden esetben, valamint a megfelelően működő fék- és világítórendszer használata. Kiemelten fontos, hogy figyelj a környezetedre és vedd figyelembe a többi közlekedőt. Továbbá fontos az előrelátás, a tájékozódás és a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályok betartása.

Összegzés

A trekking kerékpár ideális a murva és aszfalt úton való közlekedésre is, de érdemes különbséget tenni a city és a túra trekking kerékpárok között. Míg előbbi városi használatra alkalmas, addig utóbbi hosszabb túrákra is kiváló társ. A legnépszerűbb trekking márkák a Trek, a Giant, a Cube és a Scott, de az olyan magyar származású márkák is felveszik velük a versenyt, mint a Gepida és a Capriolo.