Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Hogyan válassz mountainbike-ot?

2023.07.04 11:36
Hogyan válassz mountainbike-ot?

A mountainbike (MTB) kerékpár kiváló választás hosszabb tereptúrákhoz, a hegyi terepek, erdei ösvények meghódítására. A robosztus szerkezet és a speciális kialakítás lehetővé teszi a könnyű kezelhetőséget és a jobb teljesítményt nehéz terepen is. Fontos szempontok a választáskor a váz anyaga és geometriája, a ballonos gumik és azok mintázata, a felfüggesztés típusa, valamint az áttételek rendszere.

Kerékpárok túrázáshoz: hogyan válassz mountainbike-ot?

A mountainbike (MTB) kerékpár kiváló választás hosszabb tereptúrákhoz, a hegyi terepek, erdei ösvények meghódítására. A robosztus szerkezet és a speciális kialakítás lehetővé teszi a könnyű kezelhetőséget és a jobb teljesítményt nehéz terepen is. Fontos szempontok a választáskor a váz anyaga és geometriája, a ballonos gumik és azok mintázata, a felfüggesztés típusa, valamint az áttételek rendszere.

Üzletünk kellemes környezetben, Biatorbágyon található, a 2051 Biatorbágy, Csodaszarvas utca 4. szám alatti Bia Korzó üzletházának emeletén, ahol személyesen is megtekintheted és kipróbálhatod a kerékpárokat. Az üzletben segítőkész szakemberek állnak rendelkezésedre, akik tanácsot adnak a megfelelő választásban.

A BELO BIKE-nál online vásárlási lehetőséget is biztosítunk, ahol kényelmesen megvásárolhatod a kiválasztott kerékpárokat.

Kinek való a MTB kerékpár?

A mountainbike (MTB) kerékpár tökéletes választás lehet kikapcsolódásra, túrázásra és hobbi bringázásra hegyvidéki terepen. Ez a robosztus kerékpártípus kiválóan alkalmas az extrém sportok kedvelőinek, olyanoknak, akik szeretik próbára tenni magukat lejtőzéssel, a dirt vagy street irányzattal. A mountainbike a legjobb választás köves, gyökeres ösvényeken, kimondottan meredek lejtőkön és emelkedőkön, valamint hegyi ösvényeken.

Magyarországon szerencsés helyzetben vannak a terepkerékpározás és hosszú hegyi biciklitúrák kedvelői: a Bükk-hegység, a Mátra és a Pilis izgalmas túra lehetőségeket nyújt hegyikerékpározáshoz, de a Balaton-felvidék is csodálatos panorámával és jól karbantartott útvonalakkal várja a bringásokat, és ezek mellett is számos csodálatos erdei és hegyi terep vár rád hazánkban.

  •  A mountainbike ideális választás a természetben való aktív kikapcsolódásra és túrázásra.
  • Extrém sportolók számára kiváló lehetőséget nyújt a lejtőzéshez, a dirt vagy street kerékpározáshoz.
  • A mountainbike remek választás hegyi terepen való bringázáshoz, köves és gyökeres ösvényeken, valamint meredek lejtőkön és emelkedőkön.
  • Rugalmas és erős szerkezete lehetővé teszi, hogy bátran szembenézz a kihívásokkal és megbirkózz a változatos terepekkel.

A BELO BIKE-nál férfi MTB kerékpárok és női montik széles választékát találhatod meg, amelyek megfelelnek a túrázók és az extrém sportolók igényeinek a hegyi terepen.

Ha sokoldalú kerékpárt keresel, amely inkább alkalmas földutakra vagy enyhébb dombokra, érdemes trekking kerékpárjaink között szétnézned! Ezek a kerékpárok kényelmesek és jól használhatók városi utakon, túrázáshoz és könnyebb terepen is.

Hardtail vagy merev vázas mountainbikeok

A hardtail mountainbike-ok a kerékpározás sokoldalúságát és lendületét kombinálják a stabil és hatékony teljesítménnyel. Ezek a 29-es méretű kerékpárok nagyobb átmérővel, nagyobb tapadással rendelkeznek, mely segít abban, hogy különösen nehéz terepen vagy akár akadályokon is könnyebben át tudj gördülni.

A merev falú MTB-ok, vagyis a merev hátsóvillás bringák rendkívül erősek és tartósak, amelyek ellenállnak a nehéz terepviszonyoknak és biztosítják a precíz irányíthatóságot. A hardtail mountainbike ideális választás lehet számodra, ha szeretnél terepen bringázni, legyen szó akár meredek emelkedőkről vagy gyorsabb lejtőkről.

Szempontok mountainbike kerékpár választásánál

Amikor terepkerékpárt választunk, fontos figyelembe venni néhány alapvető szempontot, hogy biztosítsuk a kényelmet és a megfelelő teljesítményt.

A MTB kerékpárok is különböző méretben érhetők el, ezért fontos olyan modellt választani, amely megfelelően illeszkedik testalkatodhoz és magasságodhoz. A kényelem érdekében érdemes olyan kerékpárt választani, amely rendelkezik összteleszkópos rendszerrel, ami jobb rugózást és simább vezetést biztosít a nehéz terepen, ráadásul csökkenti a kezünket érő ütéseket. 

A kerékpár súlya is fontos tényező, mivel könnyebb kerékpárral jobban manőverezhetünk és gyorsabban haladhatunk. Ezért érdemes olyan mountainbike-ot választani, amely tartós, ugyanakkor könnyű anyagokból készült.

A felhasználás módja és a terep

A bringa kiválasztásában a terep rendkívül fontos szerepet játszik.

Az Enduro kerékpárok a hegyikerékpározás legváltozatosabb terepein is biztosítják a stabilitást és a teljesítményt, a downhill kerékpárok pedig a meredek lejtőkön nyújtanak kivételes sebességet és egyben – az enduro MTB-khez hasonló – stabilitást.

A crosstrekking kerékpárok pedig az átmenetet képezik a mountainbike és a trekking kerékpárok között, lehetővé téve a rugalmasabb váltást különböző tereptípusok között.

Egy olyan, rendszeresen edző és állóképességét, erőnlétét és gyorsaságát módszeresen fejlesztő profi mountainbiker számára a kiváló minőségű kerékpár karbon vázzal jelenti a következő szintet, amely optimális erőátvitelt és kiemelkedő teljesítményt nyújt a nehezebb terepeken is. A prémium MTB-ok között találhatók aluvázas és karbon vázas mountainbikeok is, amelyek kiváló szilárdságot és könnyed súlyt biztosítanak.

Váltó és váltórendszer

A megfelelő váltórendszer lehetővé teszi a sima és hatékony váltást különböző terepviszonyok között. Így könnyedén alkalmazkodhatsz a meredek emelkedőkhöz, gyors sík szakaszokhoz vagy technikás lejtőkhöz. 

A váltó hatással van a kerékpár sebességére, könnyedségére, a pedálozás hatékonyságára. A váltó kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a sebességeket, a váltókarok kényelmét és ergonómiáját, valamint a váltórendszer tartósságát és karbantarthatóságát.

Kiemelkedő gyártó a váltók szegmensében a Shimano. A Shimano váltók megbízhatóak, innovatív technológiájuk és tartósságuk révén segítenek a sima és hatékony váltásokban, ami kiemelkedő teljesítményt és élvezetes kerékpározási élményt eredményez.

Tárcsafék

A tárcsafékrendszer kiemelkedő fontossággal bír a mountainbike választásánál. A hidraulikus tárcsafékrendszer különösen népszerű és hatékony megoldás. A MTB tárcsafékek számos fajtája létezik, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek rendkívül megbízhatók és hatékonyak terepen.

A hidraulikus tárcsafékrendszer különösen előnyös, mivel hidraulikus nyomás segítségével működik, és nagyobb fékerőt biztosít a könnyebb és hatékonyabb fékezés érdekében. Néhány népszerű tárcsafékgyártó közé tartozik például a Shimano, SRAM és Magura. A megbízhatóság, a hatékonyság és a precizitás terén kiemelkedőek a Shimano tárcsafékrendszerei, melyek kiváló fékerőt és modulációt biztosítanak, biztonságos és pontos fékezést biztosítva minden terepen és időjárási körülményben.

A tárcsafékeknek számos előnye és néhány hátránya is van. Az előnyök közé tartozik a hatékony fékezés különböző körülmények között, például nedves vagy sáros talajon, vagy a lassabb kopás, illetve jobb hőelvezetést biztosítanak hosszabb lejtőzéseknél vagy intenzív használat esetén.

A hidraulikus tárcsafékrendszer általában hatékonyabb és erősebb fékezést biztosít a felni féknél, míg az utóbbi könnyebb karbantartást és beállítást tesz lehetővé. Mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai, és a választás a személyes preferenciák és az adott kerékpár használatának módja szerint változhat.

Kormány

A kormány fontos szempont a mountainbike választásánál, mivel meghatározza a kerékpár irányíthatóságát és kényelmét.

A különböző típusú MTB kormányok különböző stílusú és célú kerékpározáshoz alkalmasak. Az egyik leggyakoribb típus a hagyományos síkkormány, amely egyenes vonalú fogást tesz lehetővé. Ez a leginkább alkalmas túrázáshoz és hobbi bringázáshoz. Van továbbá a felemelkedő vagy megemelt kormány, amely enyhén felfelé ível és a komfortosabb üléspozíciót támogatja.

A MTB kormányok különböző anyagokból készülnek, a legjobb ár-érték arányú aluminiumtól kezdve a szénszálas kompoziton keresztül a könnyedség és keménység kiváló ötvözetének számító drágább titánium kormányokig.

Kiemelt kérdést jelent a kormány szélessége is. Általában az ajánlott szélesség az egyénre szabott, de a szabványos szélesség 700-800 mm között mozog. A szélesebb kormány stabilabb irányítást és jobb uralhatóságot biztosíthat, míg a keskenyebb kormány könnyebb manőverezést tesz lehetővé szűk terepen.

A kormány formája szintén fontos szempont. A leggyakoribb formák közé tartozik a hajlított kormány, amely jobb kényelmet és kevésbé terheli a csuklót. Van továbbá a hagyományos egyenes kormány, amely egyszerű és sokoldalú, valamint a szélesített kormány, amely jobb stabilitást és irányítást biztosít nehéz terepen.

Teleszkópos felfüggesztés

A mountainbike választásánál a teleszkópos felfüggesztés fontos szempont, mivel hatékonyan képes kezelni az off-road körülményeket és növeli a kerékpár teljesítményét. Az ütéseket és rezgéseket hatékonyan csillapítja, ezáltal javítva a kényelmet, irányíthatóságot és tapadást a terepen. Ez különösen fontos a hegyikerékpározás során, ahol a gyökerek, kövek és egyéb technikai kihívások találhatók.

 A teleszkópos felfüggesztés lehet csak első teleszkóp a villa elején, de elérhetők MTB-k összteleszkópos változatokban is, ami a villa mellett hátsó felfüggesztést is tartalmaz. Az összteleszkópos mountain bike még hatékonyabbá teszi az extrém terepeken való haladást, például a downhill kerékpározás során.

A teleszkópos felfüggesztés beállítása és karbantartása (rendszeres kenése és tisztítása) is fontos. Lehetőség van a rugók keménységének és az úszófékek beállításának finomhangolására, hogy azok az egyéni igényeknek megfeleljenek.

Az összteleszkópos felfüggesztés beszerelése és működtetése speciális szakértelmet igényel. Az ilyen típusú felfüggesztéssel rendelkező kerékpárok rendszerint profi vagy tapasztalt hegyikerékpárosok számára készülnek, akik extrém körülmények között szeretnék kihasználni a felfüggesztés előnyeit.

Az MTB teleszkópos felfüggesztés számos tuning lehetőséget kínál. A zárható teleszkóp például lehetővé teszi a rugózás rögzítését sík terepen, ami hatékonyabb erőátvitelt eredményez. A fixálható felfüggesztés pedig lehetővé teszi a felfüggesztés merevvé tételét a jobb pedálozáshoz. .

Az összteleszkópos mountain bike, a zárható teleszkóp és a fixálható felfüggesztés mind olyan funkciók, amelyek segítik az off-road teljesítményt és az egyéni igényeknek való megfelelést. Az MTB teleszkópos felfüggesztés hozzájárul a magabiztos és élvezetes terepkerékpározáshoz.

Ballonos gumik

A mountainbike választásánál fontos szempont a ballonos gumik használata, mivel jelentős hatással vannak a terepkerékpár teljesítményére és kényelmére. A MTB kerékpárokat általában olyan gumikkal szerelik fel, amelyek alkalmasak off-road környezetben való használatra.

A ballonos gumik kiváló tapadást biztosítanak a terepen. A különleges mintázatuk és a speciális anyagösszetételük lehetővé teszi, hogy megbízhatóan tapadjanak a köves, gyökerekkel teli vagy laza talajon. Az optimális tapadás és irányíthatóság érdekében fontos a gumi vastagsága és a mintázat megfelelő kialakítása.

A ballonos gumik könnyű súlyukkal előnyösek lehetnek, mivel csökkentik a tekerési ellenállást, ezáltal energiatakarékosabbá teszik a kerékpározást, ráadásul koptatásuk is lassabb lehet. A nedves körülmények között a ballonos gumik továbbra is biztosítják a jó tapadást és irányíthatóságot. Mintázatuk segít elvezetni a vizet, így csökkentve a csúszás veszélyét és fenntartva a stabilitást.

A ballonos gumik nyomásának beállítása, optimálisra fújása fontos, mert ez teszi lehetővé a rugalmasabb és kényelmesebb kerékpározást. A ballonos gumik általában nagyobb keresztmetszetűek, amelyek jobb terheléselosztást és kiegyensúlyozottabb vezetést eredményeznek. Ez a gumi opció javítja a terepkerékpár teljesítményét és biztosítja a magabiztosabb és kényelmesebb off-road élményt.

Felszereltség

A mountainbike választásánál a felszereltség és a MTB külső kiegészítői fontos szempontot jelentenek.

A biztonságos kerékpározás alapfeltétele a megfelelő bukósisak viselése. A sisak védi a fejet a sérülésektől és fontos védőeszköz a balesetek esetére. 

Ha a kerékpár gumiabroncsainak nyomása csökkent, vagy defektet kap, akkor egy pumpa segítségével könnyedén fel tudod őket fújni - érdemes lehet ezért egy mobilis, könnyen hordozható pumpát választanod, mint például ez a modell

Ha sötétedés után is szeretnél kerékpározni, elengedhetetlenek a megfelelő lámpák, melyek nem csak a láthatóságot növelik, hanem biztonságossá teszik a közlekedést a rosszabb fényviszonyok között.

Az említett kiegészítők és még számos másik elérhető a BELO BIKE kerékpár kiegészítőkben is bővelkedő webshopjában. Mindegyiknek saját szerepe van a kerékpározás kényelmében, biztonságában és az élmény teljességében, érdemes tehát saját igényeidnek megfelelően a legjobb kiegészítőket választanod.

Mennyibe kerül a MTB kerékpár?

A mountainbike-ok általánosságban jobb minőséget képviselő kerékpárok, és ennek megfelelően áruk is magasabb lehet. Fontos megérteni, hogy az ár a minőségért fizetett ár, és az MTB-k esetében ez különösen igaz. A magasabb ár garantálja a megbízhatóságot, tartósságot és a magas szintű teljesítményt, amelyre szükség van a hegyikerékpározás során.

Használt bicikli vásárlása során vannak bizonyos kockázatok, amelyeket érdemes figyelembe venni. Az ismeretlen előéletű használt bicikliknél fennáll a veszélye annak, hogy rejtett hibákkal, kopott alkatrészekkel vagy problémás szerkezeti részekkel találkozol. Ezért érdemes megbízható és profi kereskedőhöz fordulni, ahol a biciklik alaposan ellenőrzött állapotban vannak, és mountainbikeodat akár garanciával is megvásárolhatod.

Fontos megemlíteni, hogy a nagyáruházakban kapható olcsó akciós kerékpárok általában nem azonos minőséget képviselnek a prémium mountainbike-okkal. Ezek a kerékpárok gyakran csak utánzatok, amelyek megpróbálják imitálni az MTB-k külső megjelenését, de a minőség és a teljesítmény tekintetében messze elmaradnak tőlük. Ezeknek a kerékpároknak általában nehéz vázuk van, és a gumik minősége sem olyan jó, mint a prémium kategóriás MTB-knél.

A hidraulikus tárcsafék rendszerek általában drágábbak a mechanikus fékeknél, mivel fejlettebb technológiát alkalmaznak, és jobb teljesítményt nyújtanak. Azonban a mechanikus fékek is megfelelően működnek, és kevesebb költséggel járnak. Itt is érdemes figyelembe venni az igényeidet, pénztárcád adta lehetőségeket és a fék elvárt teljesítményét.

Fontos megjegyezni, hogy a MTB ára függ a specifikációktól, az anyagtól és a márkától. A prémium mountainbike-ok, mint például a szénacél vázas vagy karbon vázas mountainbike modellek, általában magasabb árkategóriába tartoznak, míg az aluvázas kerékpárok általában középkategóriába esnek. Az összteleszkópos mountain bike-ok és a lengéscsillapítás tekintetében megfelelően felszerelt modellek ára is eltérő lehet az egyszerűbb elülső teleszkópos változatokhoz képest. Mindig érdemes átgondolni a saját igényeinket és a rendelkezésre álló költségvetést, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb ár-érték arányt.

Legjobb MTB kerékpár márkák

A mountainbikeok fejlesztése napjainkban már valóságos iparággá professzionalizálódott, számos márka igyekszik kiszolgálni a vásárlók növekvő igényeit.

A Ghost neve elengedhetetlen a fejlett technológia és innováció terén, míg a Giant a kitűnő ár-érték arány és a megbízhatóság jelképe. A Gepida masszív vázakat és erős teljesítményt kínál, míg a C PRO könnyű vázakkal és versenyképes funkciókkal bűvöli el a kerékpárosokat. A Capriolo stílusos dizájnt és versenyképes árakat kombinál.

Mindezek a márkák elérhetők a BELO BIKE-nál, ahol megbízható minőséget és széles választékot találhatsz a mountain bike-ok terén. 

A linkekre kattintva teszteket is olvashatsz a legjobb MTB-kről:

C PRO CARBON MOUNTAINBIKE TESZT

C PRO AL-PHA 9.7 MOUNTAINBIKE TESZT

Mountainbike kerékpár karbantartása

A mountain bike-ok rendkívül igénybevételnek vannak kitéve, ezért fontos a rendszeres karbantartásuk és az időben történő alkatrészcsere. 

A leggyakrabban (néhány ezer kilométer megtétele után) cserélendő alkatrészek közé tartoznak az MTB csapágyai, a mountain bike hajtóműve, a kerékagyak és csapágyak, amelyek megbízható minőségű kivitelezése létfontosságú a tartósság és a zavartalan működés szempontjából. 

A BELO BIKE-nál megtalálhatók ezek a minőségi alkatrészek, amelyek biztosítják a mountainbike-ok hosszú élettartamát és optimális teljesítményét.

BELO BIKE: prémium mountainbike kerékpárok Biatorbágyon és a webáruházban! 

A BELO BIKE-nál csúcskategóriás mountainbike-ok széles választékát kínáljuk mind üzletünkben, mind webshopunkban!

Az üzletben lehetőség van a biciklik kipróbálására, személyre szabott tanácsadást és méretre állítást, valamint és megbízható szerviz szolgáltatást is biztosítunk.

A BELO BIKE-nál megtalálható minden, amire a mountainbike-odhoz vagy hardtail kerékpárodhoz szükséged lehet, garantált minőségben és szakértői támogatással.