Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Városi kerékpár: Bicikli városi közlekedésre, mit és hogyan válassz?

2023.12.15 14:36
Városi kerékpár: Bicikli városi közlekedésre, mit és hogyan válassz?

Egyre többen fedezik fel a biciklizés előnyeit a mindennapi városi közlekedés során. A városi (city) trekking kerékpárok tökéletesek a napi munkába járáshoz vagy akár több napos túrázásra. Egyenes háttal ülhetsz rajtuk, így hosszabb távokat is könnyedén megtehetsz.

Városi kerékpár: Bicikli városi közlekedésre, mit és hogyan válassz?

Egyre többen fedezik fel a biciklizés előnyeit a mindennapi városi közlekedés során. A városi (city) trekking kerékpárok tökéletesek a napi munkába járáshoz vagy akár több napos túrázásra. Egyenes háttal ülhetsz rajtuk, így hosszabb távokat is könnyedén megtehetsz. 

Tudd meg a cikkünkből, hogy:

 • Melyek egy minőségi city trekking kerékpár további ismérvei?
 • Elektromos vagy hagyományos: milyen városi kerékpárt válassz?
 • Mire figyelj a biciklis városi közlekedés során?

A BELO BIKE online webáruháza és biatorbágyi üzlete kiemelkedő szolgáltatást nyújt városi kerékpár vásárlásához, bérléséhez és szervizeléséhez.

CITY TREKKING KERÉKPÁROK

 

Miért érdemes biciklivel közlekedni a városban?

 1. Környezetvédelem: Tudtad, hogy 2019-ben a közlekedés volt felelős az EU szén-dioxid-kibocsátásának negyedéért? Ennek 71,7%-a közúti közlekedésből származott. A kerékpározás ezzel szemben környezetbarát módja a közlekedésnek, csökkentve ezzel a légszennyezést.
 2. Egészség: A biciklizés javítja az állóképességedet, erősíti az izmokat és támogatja a mentális egészségedet. Éppen ezért sok munkaadó is választja juttatásként.
 3. Gazdaságosság: A bicikli fenntartása és üzemeltetése költséghatékonyabb, mint más közlekedési eszközöké.
 4. Gyors és rugalmas: A bicikli gyors és könnyen manőverezhető, így elkerülheted a dugókat a városi forgalomban.

milyen városi kerékpárt válassz

Milyen biciklit válassz városi közlekedésre?

A MOL Bubi, az esztergomi EBI, a hévízi HeBi és a szegedi CityBike rendszerek, valamint az elektromos rollerek mellett a saját bicikli választása kiváló alternatíva. Sokan az elektromos rollerek balesetveszélyessége miatt inkább a bicikliket választják, mint napi közlekedési forma. 

 

A city trekking kerékpár a leginkább alkalmas a városi közlekedésre, amelyekből a  BELO BIKE széles választékot kínál. Amennyiben a trekking e-bike nyújtotta élményt szeretnéd kipróbálni, akkor a BELO BIKE bérlési lehetőséget is biztosít.

Elektromos roller vagy kerékpár: melyikkel érdemes munkába járni?

Attól is függ a döntés, hogy a lakóhelyed ideális körülményeket teremt-e a városi kerékpározáshoz. Az elektromos rollereket egyes helyeken a járdán is használhatod, míg másutt kötelező a közúti forgalomban való részvétel. A városi kerékpárokkal ideális esetben a kerékpárutakon tudsz közlekedni, ennek hiányában az úttestet vagy a kerékpársávot használhatod. 

Érdemes a döntés előtt feltérképezni a lehetséges útvonalakat a Google Térkép segítségével. Fontos, hogy mindkét esetben szigorúan betartsd a közlekedési szabályokat, és a saját biztonságod érdekében használj megfelelő bukósisakot! Erről később részletesebben is lesz szó.

Az elektromos rollerek ára változó, de általában magasabb lehet a városi kerékpároknál az elektromos meghajtású technológia és az akkumulátor miatt. Az elektromos rollereket könnyű tárolni, mivel általában kis méretűek és összecsukhatók. A városi kerékpárokat egy biciklitárolóban vagy lakásban tudod biztonságosan tárolni, de nem mindig könnyű szállítani.

Elektromos városi kerékpár vagy hagyományos city trekking?

Az elektromos kerékpár vagy pedelec jelentése elektromos rásegítésű bicikli, amely legfeljebb 25 km/h támogatást tud nyújtani. Előnye, hogy akár 50-250 km-t is meg tudsz tenni elektromos rásegítéssel, de saját erőből is bármikor tudsz tekerni a villanymotor kikapcsolásával. 

A választás a személyes preferenciádtól és a használati módoktól függ. Az elektromos kerékpár a gyors közlekedést és a kényelmet kínálja, de gyakori karbantartást igényel, míg a city trekking kerékpár akár a napi mozgást is helyettesítheti. Hozzá kell tenni, hogy egy sportosabb elektromos kerékpárral is elérheted ezt a célt.

Legfontosabb szempontok city trekking kerékpár választásánál

Ezekre a tényezőkre érdemes figyelni a városi kerékpár vásárlása előtt.

Felhasználás módja (terep)

A városi használaton túl a city trekking kerékpár alkalmas könnyű terepre is, ideális választás az aktív kikapcsolódáshoz.

Váz

Érdemes tudnod, hogy minden városi kerékpárnak ugyanolyan a váz kialakítása, legyen szó női vagy férfi városi kerékpárról. A Capriolo kerékpárok vázgeometriája egyenes ülést tesz lehetővé, így hosszabb utak esetén sem fárad el a derekad és a hátad. A BELO BIKE biatorbágyi üzletében szakértők segítenek a megfelelő választásban.

Gumik

A city kerékpárra a túra trekking biciklikhez hasonlóan a nagyobb kerekek jellemzők, országúti vagy futóbordás mintájú gumikkal, amelyek kisebb gördülési ellenállást biztosítanak.

A kerékpárgumik kiemelt szerepet játszanak a kerékpározás élményében és biztonságában. Ha jó minőségű gumival felszerelt bringát választasz, nemcsak jobb tapadást és kényelmet érsz el, hanem hosszabb ideig megőrizheted a gumi időtartamát is. A városi kerékpár guminyomása is fontos a könnyed és biztonságos közlekedéshez. A megfelelő nyomásértéket a kerékpárgumi oldalfalán található feliratok alapján tudod meghatározni. Az ellenőrzéshez használj kerékpáros pumpát vagy nyomásmérőt. Fontos, hogy legalább hetente ellenőrizd a gumik nyomását.

Váltó

A városi közlekedésben is ajánlott a 6 sebességes váltók használata, hiszen előfordulhatnak meredekebb utcák a lakóhelyedhez közel, vagy például váratlanul módosítanod kell az útvonaladat. A Shimano váltók garanciát kínálnak a minőségre. Többek között a Capriolo városi kerékpárokat is ezzel szerelték fel, amelyeket megtalálhatsz a BELO BIKE kínálatában is.

Fék

A városi trekking kerékpárokat általában mechanikus felnifékekkel szerelik fel. Mit jelent ez? Amikor a fékkart meghúzod, egy bowden kábel a fékkar mozgását továbbítja a féktárcsához. Ez a mozgás erőt generál. A felületen létrejövő súrlódás lassítja le vagy állítja meg a kerékpárt. A biztonságos fékezésben kiemelt szerepe van a minőségi alkatrészeknek, amiben Capriolo city kerékpárok esetén a LOGAN ALLOY V-BRAKE első és hátsó fékek jeleskednek.

A fékek és sebességváltók kiváló működése alapvető fontosságú a biztonságod érdekében. A rendszeres kerékpár szerviz és a fékbeállítások megelőzhetik a problémákat. Tudj meg többet az elektromos kerékpárok karbantartásáról szóló cikkünkből, ahol a fékek karbantartásáról is szót ejtünk.

Kényelem

A legtöbb városi kerékpár nyereg nagyobb terjedelmű és kényelmes kialakítású, emellett a típusból adódó vázgeometria is lehetővé teszi az egyenes, és ezáltal komfortos üléspozíciót. A dönthető kormány tovább növelheti a kényelmet.

Milyen kiegészítőket válassz városi biciklihez?

A városi bicikli kiegészítők közül a legfontosabb a világítás, a bukósisak és a láthatósági mellény, esős időben pedig jól jöhet a sárvédő. A kitámasztó rugalmasságot biztosít, a csomagtartóban pedig szállíthatod a táskádat vagy a kisebb csomagokat. A teleszkóp jelenléte egyenetlen utakon is kényelmes közlekedést biztosít. Ezeket a városi kerékpár kiegészítőket a BELO BIKE webshopjában mind megtalálod. 

Mennyibe kerül a city trekking kerékpár?

A minőségi és kényelmes városi biciklik árai 100-500 000 Ft között mozognak. Az árat nagyban befolyásolhatja a váltó, a fékrendszer és a design kialakítása. Sokan kínálják eladásra városi biciklijeiket: ha használt biciklit vásárolsz, érdemes rákérdezni az eladónál, hogy miért válik meg a kerékpártól. A legjobb, ha csupán a kihasználatlanság vagy egy esetleges munkahelyváltás miatt. Fontos meggyőződni a kerékpár állapotáról, ebben akár egy kerékpár szerviz segítségét is kérheted. A legnépszerűbb városi kerékpárok kínálatunkból:

BELO BIKE: biztonságos és stílusos városi trekking kerékpárok Biatorbágyon és a webáruházban

Ha igazán kényelmes kialakítású és jól felszerelt városi trekking kerékpárt keresel, akkor érdemes szétnézni a BELO BIKE webáruházában vagy a biatorbágyi üzletben.

Miért a BELO BIKE?

 • Az üzletben a választáshoz személyes tanácsadást biztosítunk. Emellett a kerékpárokat a méretedre állítjuk, így vásárlás után akár el is indulhatsz első utadra új városi trekking bringáddal.
 • A boltban elérhető Capriolo city trekking kerékpárok széles választékával várunk, ahol minden árkategóriában megtalálhatod az igényeidnek megfelelőt.
 •  Korábban tesztelt kerékpárjainkra 10% kedvezményt is igénybe vehetsz.
 • A BELO BIKE-nál lehetőség van a city trekking kerékpár bérlésére is, hogy akár hosszabb ideig is tesztelhesd a kerékpárt, mielőtt megvásárolnád a sajátodat.
 • Szakértő kollégáinkra a városi bicikli szerviz munkálatait, karbantartását is rábízhatod.

CITY TREKKING KERÉKPÁROK


Mire figyelj városi kerékpáros közlekedés során?

Íme néhány dolog, ami a biztonságos városi közlekedéshez elengedhetetlen.

Bicikli világítás és jelzőberendezések

A kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak a KRESZ szerint az alábbi világító- és jelzőberendezések:

 • Fehér vagy kadmiumsárga fényű első lámpa. Ennek fénye sötétben, tiszta időben 150 méterre is jól látható, így nélkülözhetetlen a biztonság érdekében. Ez a fény lehet folyamatosan világító vagy villogó is.
 • Piros színű hátsó helyzetjelző lámpa. Ennek fénye is 150 méterről látható ideális körülmények között. Lehet folyamatosan világító vagy villogó is.

 

Ezeket a lámpákat már szürkületkor be kell kapcsolni. Az első és hátsó lámpákat elhelyezheted a ruházatodon is, de biztosabb, ha ezek a kerékpáron találhatók.

Kötelező még az alábbi kiegészítők használata:

 • Minimum egy db fehér színű első fényvisszaverő prizma,
 • Minimum egy db piros hátsó fényvisszaverő prizma,
 • Borostyán színű küllőprizma legalább az első keréken (legalább 2 db az átmérő mentén elhelyezve),
 • Lakott területen kívül az úttesten, éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellény,
 • Csengő,
 • Első és hátsó fékrendszer, de ez a legtöbb kerékpáron alapértelmezett tartozék.

 

Ezen kiegészítők hiánya komoly büntetést vonhat maga után, de elsősorban a saját biztonságod miatt ügyelj a használatukra. A BELO BIKE-nál minden biciklink megfelel a KRESZ előírásainak.

Érdemes tudnod, hogy a bukósisak, valamint a könyök- és térdvédők csupán ajánlott, és nem kötelező kiegészítők, azonban ezek használatát a városi forgalomban kiemelten javasoljuk!

Biciklitolvajok elleni védelem

Sajnos a városi biciklis közlekedés során a biztonsági intézkedésekre kiemelt figyelmet kell fordítani, ezért fontos, hogy minőségi kerékpár lakatok és zárak közül válogass.

Közlekedési szabályok és előírások

Amikor csak teheted, használd a bicikliutakat és a kerékpársávokat. Ha mégis kénytelen vagy az úttesten haladni, akkor azt extra körültekintéssel tedd. Emellett sokan nem tudják, de a KRESZ szerint tilos elengedett kormánnyal kerékpározni. 

További tanácsok a biztonságos közlekedéshez a KRESZ szabályaival összhangban:

 • Kerékpárral lakott területen belül legfeljebb 40 km/óra sebességgel szabad közlekedni. Lakott területen kívül sisakban legfeljebb 50 km/órával, sisak nélkül 40 km/órával.
 • Neked is, ahogy minden jármű vezetőnek, jelezni kell az irányváltoztatási szándékodat, balra kanyarodva bal, jobbra kanyarodva jobb kézzel.
 • Sajnos a kanyarodó járművezetők gyakran nem figyelnek a párhuzamos kerékpárúton közlekedő biciklisekre. Minden ilyen kereszteződésben készülj fel a megállásra!
 • Feltétlenül kerüld el az autók két oldalán található holtteret, ahová még a visszapillantó tükörben sem lát a vezető. Haladó kocsisort soha ne előzz jobbról!
 • Ha piros lámpánál előre csorogsz, SOHA ne állj meg jobbra indexelő autó mellett jobb oldalon! A kerékpáros gázolás egyik leggyakoribb esete jobbra kanyarodó autók és egyenesen haladó kerékpárosok között történik. Ha egyenesen haladó autótól jobbra állsz meg, akkor is hívd fel a vezető figyelmét ottlétedre, vagy engedd előre a kereszteződésben.

Parkolás és tárolás

Ideális esetben a munkahelyed kínál biztonságos lehetőséget a kerékpár tárolására. Hazánkban a Hollandiában jellemző kerékpár-parkolóházakról még csak álmodozhatunk: a kerékpártárolók egy részét a járdán vagy egy-egy gépjármű parkolóhelyén találod meg. A parkolókat jellemzően sárga burkolati jellel és kerékpárparkoló táblával jelölik. A budapesti kerékpártárolók elhelyezkedéséről a legfrissebb írást a linken keresztül érheted el, benne egy térképpel, amely jelöli a kerékpártárolók helyét.

A városi kerékpározás a közlekedés kényelmes és környezetbarát módja lehet, de fontos, hogy mindent megtégy a biztonságod érdekében. Erről gondoskodhatsz a megfelelő városi kerékpár kiegészítőkkel és a KRESZ szabályok betartásával. A BELO BIKE webáruháza és biatorbágyi üzlete pedig minőségi és stílusos városi kerékpárokat kínál.

CITY TREKKING KERÉKPÁROK