Ghost, Giant, Gepida és Capriolo kerékpárok széles választékával várunk.

 

Kerékpár szervizeléssel kapcsolatban hívj minket ITT!

BLOG

Céges kerékpár vásárlása: menete, feltételei, adókedvezmények

2023.08.04 13:24
Céges kerékpár vásárlása: menete, feltételei, adókedvezmények

Egyre több vállalat fedezi fel a céges kerékpár vásárlás előnyeit. Az adózási lehetőségek, a fenntarthatóságra való növekvő igény és az egészséges életmódra való törekvés vonzóvá teszik a kerékpárok alkalmazását céges juttatásként. De mik azok az aktuális jogszabályok, amelyek lehetővé teszik ezt az előnyös juttatási formát? Milyen kerékpártípusokra érdemes fókuszálni? Biciklis futárok részére is igényelhető? A cikkünkben bemutatjuk a céges kerékpár vásárlásának előnyeit és az ahhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Céges kerékpárt vásárolnál? Ezekre a kedvezményekre vagy jogosult!

Egyre több vállalat fedezi fel a céges kerékpár vásárlás előnyeit. Az adózási lehetőségek, a fenntarthatóságra való növekvő igény és az egészséges életmódra való törekvés vonzóvá teszik a kerékpárok alkalmazását céges juttatásként. De mik azok az aktuális jogszabályok, amelyek lehetővé teszik ezt az előnyös juttatási formát? Milyen kerékpártípusokra érdemes fókuszálni? Biciklis futárok részére is igényelhető? A cikkünkben bemutatjuk a céges kerékpár vásárlásának előnyeit és az ahhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat. 

Emellett bemutatjuk a BELO BIKE online webáruház és biatorbágyi üzlet minőségi kerékpárjait céges flottádhoz. City vagy elektromos kerékpárjainkra is érvényesítheted az adókedvezményt, ráadásul a szerviz költségeket is levonhatod a társasági adóalapból. De erről majd később.


Ha csak a legfontosabbakat szeretnéd tudni a céges kerékpár vásárlás adózásáról:

  • 2022. január 1-je óta személyi jövedelemadó és társasági adókedvezményeket kapnak azok a magyar cégek, akik kerékpárt vásárolnak a dolgozók számára.
  • Az adómentesség elektromos kerékpárra is vonatkozik, amennyiben az nem haladja meg a 300 W-os teljesítményt.
  • A megvásárolt kerékpár a cég tulajdonában marad, de használható a munkába járás mellett magáncélra is. Az adólevonás joga mindkét esetben megmarad.
  • A cégek a kerékpár fenntartásával kapcsolatos költségeket is leírhatják a társasági adóalapból.

Vásárolj céges kerékpárt!

 

A céges kerékpár park összeállítható a BELO BIKE széles city, trekking vagy elektromos kerékpár kínálatából. A szerviz tevékenységről is számlát állítunk ki, így ezt is leírhatod az adódból.


Céges kerékpár vásárlás előnyei

  • Cégként természetesen élhetsz az ÁFA levonás jogával, így a beszerzett kerékpár költségei csökkenthetők.
  • A kerékpár költségként elszámolható, amely hozzájárul a vállalat adóterheinek csökkentéséhez.
  • A cégnek lehetősége van csökkenteni a fizetendő TAO (Társasági Adó) alapját a kerékpár beszerzési árával, így csökkenhet a fizetendő adó.
  • A céges bringát bármilyen célra használhatják a munkavállalók, korlátozás nélkül. Így a munkába járás mellett akár túrázásra és egyéb szabadidős tevékenységekre is.
  • Hasonlóan a céges autóhoz, a céges kerékpár sem kerül a munkavállaló tulajdonába. (Az eszköz kezelése és fenntartása is a cég felelőssége marad.) Így a későbbiekben az alkatrészek cseréje, karbantartása és egyéb szervizköltségek is levonhatók a TAO alapból.
  • A kerékpár támogatás összegére és darabszámára vonatkozóan nincs korlátozás, így maximálisan támogathatod a munkavállalóid mobilitását.
  • A céges bicikli egészségesebb munkavállalókat eredményez. A kerékpározás csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát. (Egy Glasgowban végzett tanulmány során 260 000 embert vizsgáltak 5 éven keresztül. A kerékpárral munkába járók között 50%-kal csökkent a szívbetegségek és a rák kialakulásának veszélye.)

A céges kerékpár nyújtotta lehetőségek és adózási előnyök számos pozitív hatással járnak mind a munkavállalók, mind pedig a vállalat számára. A céges kerékpár segítségével a vállalat nemcsak pénzügyi előnyökhöz juthat, hanem támogathat egy környezetkímélő közlekedési módot, valamint elősegítheti a munkavállalók testi és lelki jólétét.


Céges kerékpár vásárlás feltételei

 

FONTOS!

A törvény értelmében az adómentes juttatás tárgya csakis kerékpár, méghozzá kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár lehet. Nem vonatkozik tehát a mentesség rollerre, gördeszkára, robogóra, mopedre stb.

 

  • A céges kerékpár vásárlással járó adókedvezmények rugalmas lehetőséget kínálnak a társasági adót fizető vállalatok számára, függetlenül a cég tevékenységétől és méretétől. Legyen szó Bt, Kft, Zrt. vagy Nyrt. cégformáról.
  • Természetesen a vásárlás során céges számlát kell igényelned ahhoz, hogy érvényesítsd az adókedvezményt.
  • Az adókedvezmény lehetőséget teremt arra, hogy a dolgozóidnak ingyenes kerékpárt biztosíts vagy béren kívüli juttatásként is felajánld azt.  A kerékpárhasználat akár cafeteria keretében is nyújtható, amennyiben felveszed ezt a választható juttatások közé.
  • Az SZJA és TAO kedvezmények révén a kerékpár vásárlás költségei csökkenthetők, és a TAO-ból leírhatók a fenntartási költségek is.
  • Elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására is vonatkozik az adókedvezmény, ha azok maximum teljesítménye nem haladja meg a 300 W-ot. 
  • A megvásárolt kerékpár nemcsak céges használatra szól, hanem magáncélra is, ami még inkább fokozza az érdeklődést és igényt a kerékpáros flotta kialakítására.
  • A céges kerékpár a munkáltató tulajdonában marad. Ha a dolgozó tulajdonába kerül, akkor már nem lesz adómentes.
  • A vállalatoknak nem szükséges előre meghatározni, hogy a béren kívüli juttatások közül melyiket kívánják választani, hiszen rugalmasan, akár év közben is dönthetnek a kerékpár vásárlásáról.
  • Az adókedvezmény akár már 1 db kerékpár megvásárlása esetén is igénybe vehető.
  • Egy cég alkalmazottjaként vagy vezető tisztségviselőjeként mindenki, aki rendelkezik Magyarországon bejelentett munkahellyel, kérheti a béren kívüli juttatásokat kerékpár formájában. Sőt, akár a munkavállaló közeli hozzátartozói vagy a már nyugdíjas, korábbi munkavállalók részére is biztosítható az adómentes kerékpár.
  • Biciklis futárok részére is biztosítható adómentesen a kerékpárhasználat, ha magáncélra is használhatja a kerékpárt. Azonban, ha kizárólag munka céljára kapja és használhatja a dolgozó a kerékpárt, úgy az már nem lesz adómentes.
  • A céges bringa vásárlását nem kell előzetesen bejelenteni, a vállalat akkor vásárolja meg a kerékpárt, amikor szeretné.
  • Nem feltétel, hogy egy adott kerékpár egy név szerinti dolgozóhoz legyen rendelve. Tehát a használat biztosítása akkor is adómentes, ha a lehetőséggel mindig azok a munkavállalók élnek, akiknek éppen szükségük van a kerékpárra.

A BELO BIKE kerékpár és e-kerékpár kínálatából is igénybe vehető a céges kerékpár és társasági adókedvezmény.

Böngéssz city vagy trekking kerékpárjaink, illetve elektromos vagy másnéven pedelec kerékpárjaink kínálatából, kiváló ár-érték arányban. Saját szervizt biztosítunk, így később a kerékpár fenntartásával kapcsolatos költségeket is elszámolhatod.


Hogyan tudod érvényesíteni az adókedvezményt?

Társasági adó

A cégek leírhatják a társasági adóalapból a dolgozók számára vásárolt kerékpárokat. Fontos, hogy munkába járásra és magáncélú kerékpár felhasználásra is igénybe vehető a TAO adóalap csökkentés.

A társasági adó a cikk írásakor 9%, amit az előző évi adózás előtti eredményből kiindulva kell meghatározni.

A TAO előleget negyedévente vagy havonta kell befizetni az előző éves adó mértékétől függően. A társasági adóról a bevallást pedig a következő év május 31-ig kell leadnod a NAV részére.

Személyi jövedelemadó

Vállalati juttatásként a dolgozót nem terheli adófizetési kötelezettség (SZJA, TB), hiszen a kerékpár a cég tulajdonát képezi.

Társasági adóalap csökkentése a kerékpárral kapcsolatos költségek esetén

A kerékpárral kapcsolatos valamennyi költség elszámolható a társasági adóban, legyen az vételár, bérleti díj, karbantartási költség, biztosítási díj stb.


Mekkora összeget tud egy cég spórolni a juttatásokon céges kerékpár vásárlásával?

PÉLDA:

Egy elektromos kerékpár nettó 950 000 Ft-ba kerül.

Ha a cég 950 000 Ft-ot nettó bérként szeretne kiadni, annak kb. ugyanennyi az adó és járulék vonzata, vagyis nagyjából kétszer annyiba kerül (összesen 1 900 000 Ft).

Ha a cég vásárolja meg ugyanezt a kerékpárt, akkor az ÁFA-t visszaigényelheti, vagyis nettó értéken 950 000 Ft-ba került a kerékpár, ami csökkenti az eredményét. Így a kerékpár csak kb. 1 260 504 Ft-ba kerül (a visszaigényelt ÁFA miatt a megtakarítás 639 496 Ft).

Ezzel szemben, ha ugyanennek a kerékpárnak a megvásárlásához szükséges bruttó 950 000 Ft-ot bérként szeretné kifizetni a cég, akkor az összesen kb. kétszer annyiba kerül (bruttó 1 900 000 Ft).

MEGTAKARÍTÁS: 639 496 Ft


Milyen céges kerékpárt válassz
adómentes juttatásként?

City trekking kerékpárok

A városi (City) kerékpárok ideálisak munkavállalók számára, akik a napi ingázásra használják a céges kerékpárjukat. Ezek a kerékpárok általában könnyű súlyúak, kényelmes üléssel és ergonomikus kialakítással rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a kényelmes és gördülékeny közlekedést a városi forgalomban. A városi kerékpárok jól alkalmazkodnak az aszfaltos útviszonyokhoz és a városi környezethez, így tökéletesen megfelelnek azoknak a munkavállalóknak, akik egyszerű, gyors és fenntartható módját keresik a munkahelyük elérésének.

Túra trekking kerékpárok

A túra trekking kerékpárok rendkívül sokoldalúak és ideálisak olyan munkavállalók számára, akik nemcsak városi utakra, hanem könnyű terepre is el szeretnének jutni. Ezek a kerékpárok erőteljes vázszerkezettel, robosztusabb kerekekkel és tartós gumikkal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a városi utakon és kerékpárutakon túl az erdei ösvények vagy dombos terepek felfedezését is. A trekking kerékpárok kényelmes üléssel és ergonomikus kialakítással rendelkeznek, ami hosszabb távú utak esetén is kényelmes és könnyű használatot biztosít a munkavállalók számára.

Ha szeretnél többet tudni a city és a túra trekking kerékpárok közötti különbségről, olvasd el a témában írt korábbi cikkünket.

Elektromos kerékpárok

Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbb választássá válnak a munkavállalók körében, mivel lehetővé teszik a könnyedebb és kevésbé megerőltető közlekedést. Az elektromos kerékpárok segítségével a munkavállalók kisebb erőfeszítéssel tudnak nagyobb távolságokat megtenni, így azoknak is kiváló lehetőséget kínálnak, akiknek hosszabb az ingázási útja vagy dombos terepen kell közlekedniük. 

Az elektromos kerékpár a tömegközlekedés fenntartható alternatívája, hiszen kisebb környezeti terheléssel jár, mint a hagyományos közlekedési eszközök. Ez a juttatás így nemcsak a munkavállalók egészségére és kényelmére van pozitív hatással, hanem a vállalat környezettudatosságára is pozitív fényt vetít.


BELO BIKE: prémium kerékpárok céges
flottához Biatorbágyon és a webáruházban

  • Országszerte vásárolhatsz webáruházunkból, de Biatorbágyon a BIA KORZÓ 1. emeletén is megtalálsz minket. 
  • Az üzletben a választáshoz személyes tanácsadást biztosítunk. Emellett igény esetén a kerékpárokat a dolgozók méretére állítjuk.
  • Gepida, Giant és Capriolo city és túra trekking kerékpárok, valamint elektromos kerékpárok széles választékával várunk. Minden árkategóriában megtalálhatod a cég és a dolgozók igényeinek megfelelőt.
  • Egy csapatépítő túra keretében akár ki is próbálhatjátok a kerékpárokat. A kerékpár bérlés során meggyőződhettek a bringák minőségéről.
  • Szakértő kollégáinkra a céges kerékpár flotta karbantartását, javítását is rábízhatod. Ráadásul az ebből adódó adókedvezményt is elszámolhatod.

Összegzés

A TAO-ból leírható fenntartási költségek és vételár teszi igazán vonzó juttatási formává a céges bringákat. A céges kerékpár vásárlás lehetősége egyszerű és költséghatékony módja annak, hogy a vállalatok támogassák dolgozóik környezetkímélő közlekedését, egészségi állapotukat és egyszerre élvezzék az adózási előnyöket. A kerékpárkultúra fejlesztése nemcsak a munkavállalók és a vállalatok számára előnyös, hanem hozzájárul a fenntartható és egészséges társadalom kialakításához is.


Fontos, hogy a cikk tartalma nem minősül adótanácsadásnak. Naprakész és a cégedre szabott tájékoztatásért minden esetben keress meg egy adószakértőt vagy kompetens könyvelőt.